|

Zaštita zraka počinje prostornim planiranjem

Zaštita zraka počinje prostornim planiranjem
0
F
FENA
9.2.2011. u 15:28
0
komentara
0

dijeljenja
Zaštita zraka počinje prostornim planiranjem
U Sarajevu je u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo organiziran radno-konsultativni sastanak o temi "Aktuelni problemi na zaštiti kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo".
Sastanak ima za cilj identifikovanje najčešćih uzroka zagađenja zraka te odgovornost svih nadležnih organa i institucija za primjenu mjera na očuvanju kvaliteta što je u interesu svih nas.

"Potrebno je zajedničko djelovanje, budući da mi kao resorno ministarstvo znamo šta dominantno doprinosi zagađenju zraka. Bez koordiniranog i odgovornog pristupa svih subjekata ne možemo samostalno napraviti značajnije iskorake", kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić.

Rečeno je da zaštita zraka počinje adekvatnim prostornim planiranjem, razmještanjem novih izvora i misije zraka kotlovnica, izgradnjom objekata.

"Očuvanje kvaliteta zraka osigurava se i upravno-administrativnim mjerama u općinama kroz koje se izdaju različite dozvole: urbanističke, građevinske, okolinske i sl. Zaključcima sa sastanka bi nas sve trebao obavezati kako bismo spriječili trend pogoršanja kvalitete zraka što nam je zajednička odgovornost radi čuvanja zdravlja stanovništva i okoliša", dodao je on.

U okviru sektora za zaštitu okoliša bave se problematikom očuvanja kvalitete zraka i primjenom propisa kojima je ova materija regulirana.

"Radi se o više propisa od federalnog zakona o zaštiti zraka do kantonalnih propisa koje smo donijeli u prethodnom periodu. Zbog specifičnosti Kantona Sarajevo pooštrili smo određene mjere da bismo preduprijedili zagađenje zraka. Zajednički ćemo djelovati da bi se krug koncentracije zagađujućih materija doveo na jedan optimalni i prihvatljivi nivo", istakla jer Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.