Sa sastanka u Sarajevu
0

Zaštita zraka počinje prostornim planiranjem

FENA
U Sarajevu je u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo organiziran radno-konsultativni sastanak o temi "Aktuelni problemi na zaštiti kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo".

Sastanak ima za cilj identifikovanje najčešćih uzroka zagađenja zraka te odgovornost svih nadležnih organa i institucija za primjenu mjera na očuvanju kvaliteta što je u interesu svih nas.

"Potrebno je zajedničko djelovanje, budući da mi kao resorno ministarstvo znamo šta dominantno doprinosi zagađenju zraka. Bez koordiniranog i odgovornog pristupa svih subjekata ne možemo samostalno napraviti značajnije iskorake", kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić.

Rečeno je da zaštita zraka počinje adekvatnim prostornim planiranjem, razmještanjem novih izvora i misije zraka kotlovnica, izgradnjom objekata.

"Očuvanje kvaliteta zraka osigurava se i upravno-administrativnim mjerama u općinama kroz koje se izdaju različite dozvole: urbanističke, građevinske, okolinske i sl. Zaključcima sa sastanka bi nas sve trebao obavezati kako bismo spriječili trend pogoršanja kvalitete zraka što nam je zajednička odgovornost radi čuvanja zdravlja stanovništva i okoliša", dodao je on.

U okviru sektora za zaštitu okoliša bave se problematikom očuvanja kvalitete zraka i primjenom propisa kojima je ova materija regulirana.

"Radi se o više propisa od federalnog zakona o zaštiti zraka do kantonalnih propisa koje smo donijeli u prethodnom periodu. Zbog specifičnosti Kantona Sarajevo pooštrili smo određene mjere da bismo preduprijedili zagađenje zraka. Zajednički ćemo djelovati da bi se krug koncentracije zagađujućih materija doveo na jedan optimalni i prihvatljivi nivo", istakla jer Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša.