BiH
0

Zaštita životne sredine kod pokretanja integralne proizvodnje u Arcelor Mittalu

FENA
Vijeće općine Zenica održalo je danas 39. sjednicu na kojoj se razmatrala samo jedna tačka dnevnog reda: "Zaštita okoliša kod pokretanja integralne proizvodnje u Arcelor Mittal Zenica".

Tokom višesatne sjednice čula su se različita mišljenja, a i pored nekoliko vijećničkih prijedloga da se Arcelor Mittalu smanje rokovi za primjenu planiranih eko standarda, na kraju je odlučeno da gradske strukture pokažu toleranciju prema investitoru, prije svega jer radi se o jednom od najsloženijih privrednih projekata u BiH.

Na početku sjednice predsjedavajući Vijeća Milenko Karović vijećnicima je na uvid dostavio izvod iz Plana aktivnosti s mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisija, odnosno zagađenja i za usaglašavanje s najboljom raspoloživom tehnikom za pogone i postrojenja Arcelor Mittal Zenica.

Izvjestilac je bio dr. Šefket Goletić s Katedre za inženjersku ekologiju Mašinskog fakulteta u Zenici, koji je podsjetio da plan uvođenja eko standarda u AMZ predviđa investiciju 64 miliona eura i to kroz tri faze. «Okolinska dozvola definirat će pravila ponašanja i postati svojevrsni zakon koji će uprava Arcelor Mittal Zenica morati poštovati», rekao je dr. Goletić.

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović rekao je da je cilj gradskih vlasti, privredni i svaki drugi razvoj Zenice ali da se zaštita životne sredine mora poštivati.

"Za općinsku upravu ne postoji dilema i mi podržavmo projekt integralne proizvodnje uz poštivanje eko standarda. Najbolji monitoring ovog projekta, pored nadležnih organa, je i 140.000 stanovnika Zenice", izjavio je načelnik Smajlović.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Arcelor Mittala koji su pozdravili današnju diskusiju i prijedloge Vijeća općine Zenica. Građani Zenice projekte uvođenja eko standarda od Arcelor Mittala moći će pogledati na službenim internet stranicama Općine Zenica, a danas je najavljena i posebna javna rasprava o problemu zaštite životne sredine u vrijeme integralne proizvodnje u Arcelor Mittalu.