Naučni skup
0

Zaštita Vjetrenice jedina želja

FENA
Na trodnevnoj naučnoj konferenciji "Održivost krškog okoliša-dinarski krš i ostale krške regije“, održanoj na Plitvičkim jezerima, usvojena je izjava "Zaštitite podzemni Galapagos" u kojoj se poziva vlasti Bosne i Hercegovine da prestanu ugrožavati pećinu Vjetrenicu i okrenu se održivom pristupu, priopćeno je iz Speleološke udruge "Vjetrenica-Popovo polje".

Vodeći svjetski naučnici krša iz 27 zemalja upozorili su donosioce odluka i javnost da nedostatno primjenjuju znanja o održivom razvitku kojima je ovladala nauka, što izaziva prijetnju ekološkim sistemima krša.

Krški okoliši iznimno su bogati, raznoliki ali i osjetljivi, pa je potrebna puno veća ozbiljnost u njihovoj upotrebi i zaštiti. Posebno zbog činjenice da se velika većina vodenih zemalja u regiji nalazi u krškom podzemlju, zajedno s drugim mineralnim dobrima, upozorili su stručnjaci.

Zemlje Dinarskog krša – Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Srbija – imaju i dodatnu obavezu očuvanja krša zbog činjenice da je ondje ta vrsta reljefa prvi put zapažena i izučena te ima historijsku važnost.