Ozbiljne prijetnje
0

Zaštita ličnih podataka: Treba uvijek biti oprezan i znati za koju se svrhu traže

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Asocijacija poduzetnika Hercegovine organizirala je besplatno predavanje "Zaštita ličnih podataka" pokušavajući aktuelizirati temu o kojoj se kod nas i ne zna previše.

Advokatica Amina Đugum pojasnila je kako je pravo na zaštitu ličnih podataka mogućnost da spriječite treće osobe da nelegalno koriste ili obrađuju vaše lične podatke.

"Primjenjivo je u svim segmentima, od trgovaca koje dnevno susrećete do poslodavca. Jedna od najčešćih pritužbi koje se podnose Agenciji za zaštitu ličnih podataka je konstantno traženje od građana njihovog JMBG-a ili kopije lične karte. Agencija je nekoliko puta izrekla kazne od 10 hiljada KM bankama jer su nelegalno tražile te podake", kazala je Đugum naglasivši da poslodavci smiju tražiti podatke od ranika, ali ne i koristiti ih u treće svrhe.

Selma Šehović, diplomirana pravnica s iskustvom u ovoj oblasti kazala je kako se i geo lokacija koristi kao lični podatak.

"Velike su mogućnosti krađe identiteta gdje neko drugi ukrade vaš identitet da uradi s njim ono što ne bi radio sa svojim. Tu opcije idu od krivičnih djela do nanošenja šteta drugima ili vama. Sve je više pritužbi, a posebno se to odnosi na društvene mreže", kazala je Šehović naglasivši da uvijek treba biti oprezan te znati za koju potrebu se lični podaci traže od vas.

Helena Lončar iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine smatra da je ovo izuzetno važna tema te da poduzetnici trebaju biti mnogo bolje upoznati o ovome.

"Bitno je da su poduzetnici ukoraku s vremenom i da su upoznati o opasnostima koje im prijete", kazala je Lončar.