|

Zaštita intelektualnog vlasništva

Zaštita intelektualnog vlasništva
0
F
FENA
23.11.2006. u 14:29
0
komentara
0

dijeljenja
Zaštita intelektualnog vlasništva
U Sarajevu je danas obilježen završetak Regionalnog projekta CARDS 2002. – prava industrijskog i intelektualnog vlasništva koji je pokrenula Evropska unija kako bi podržala ekonomski razvoj u regionu s naglaskom na područja zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva.
Korisnici ovog programa bili su Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Crna Gora, a njegova vijednost bila je 2,25 miliona eura. Implementiran je uz podršku Evropskog zavoda za patente i Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Kako je istaknula na konferenciji za novinare direktorica Instituta za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo BiH Lidija Vignjević, patenti, žigovi i industrijski dizajn su osnovna prava za zaštitu inovativnih tehničkih proizvoda i ta prava osiguravaju konkurentnost preduzeća na tržištu, pa je već tokom realizacije projekta Institutu u BiH, između ostalog, podneseno oko 60 hiljada zahtjeva za registraciju međunarodnog žiga i 2.600 zahtjeva za patente.

Projekt je uključivao kurseve, seminare o unapređenju intelektualnog vlasništva, harmonizaciji legislative, podizanju svijesti kompanija o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva, a u njega je bilo uključeno oko 2.000 osoba, dok je iz BiH učestvovalo njih 100.

Prema riječima generalnog menadžera za sve regionalne projekteCARDS – prava industrijskog i regionalnog vlasništva Hendrika van Maelea zaštita znanja kroz intelektualno vlasništvo je od ključne važnosti jer štiti inteligentne tehnologije i produkte od nezakonitog kopiranja. Kako je istaknuto, samo tokom 2005. godine u Kantonu Sarajevo je zaplijenjeno oko 60.000 piratskih nosača zvuka.

BiH ima nekoliko potpisanih sporazuma i ugovora u vezi sa zaštitom intelektualnog vlasništva, ali prema Maeleovim riječima, ostaje još mnogo posla da se uradi.

Tokom provedbe projekta u CARDS aktivnostima je učestvovalo više od 1.200 eksperata iz regiona.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.