BiH
139

Zaštićeni svjedok: Odvoženje tijela ubijenih u Kotor-Varoši

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su iz grada uklanjani leševi ubijenih u junu 1992. godine.

Zaštićeni svjedok KV-6 rekao je da je 1992. godine radio u komunalnom preduzeću, čiji je vod za sanaciju terena u junu 1992. "uklanjao ljude" koji su nastradali.

"U junu, 25. ili 26., kod Doma zdravlja specijalci, crvene beretke, izvršili su ubistva ljudi. Kombijem sam došao ispred kapije... Leševi su natovareni na kamion, koji je vozio izvjesni Marko. Prekriveni su ceradom", kazao je svjedok.

On je precizirao da je na prikolici kamiona bilo između 25 i 30 leševa. Tijela ubijenih, kako je dodao, odvezena su uz pratnju specijalaca kod džamije u Donju Varoš, gdje je stigao utovarivač i iskopana zajednička grobnica u koju su ukopani. U tu grobnicu, kako je naveo, kasnije je ukopano još jedno tijelo.

KV-6 je rekao da je vod za sanaciju i kasnije prikupljao mrtva tijela. Kako je naveo, dva puta su našli po dva tijela, a jednom pet ili šest, među kojima je bila i jedna starica.

"Jedne prilike su nađena dva leša u rijeci Vrbanji", kazao je svjedok.

Prije ovih događaja, svjedok je, kako je rekao, bio uhapšen 11. juna i udarao ga je vojnik u maskirnoj uniformi, za kojeg je kasnije saznao da se zove Ilija Kurušić.

"Udarao me u predjelu debelog mesa, udario me kundakom automatske puške", kazao je KV-6.

Svjedok je pojasnio da je za njegovo ime čuo od čovjeka iz jedinice kojoj je pripadao i Kurušić.

Osim Ilije Kurušića, za zločine u Kotor-Varoši sudi se i Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću i Radojku Keveroviću. Optuženi su za učešće u zatvaranju, mučenju i drugom nečovječnom postupanju nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok na ovom suđenju, Nedžad A. je rekao da uhapšen 11. juna 1992. godine na Kurban-bajram, a potom odveden u stanicu policije, gdje je udaran i seksualno zlostavljan.

"Tjerali su me da imam oralne radnje sa KV-7. Onda je bilo suprotno", kazao je svjedok, koji je u zgradi policije bio tri dana.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februar, javlja BIRN.