Prijedlog SDA odbijen
374

Zastave "Herceg-Bosne" sa jarbola u Novom Travniku općinska vlast ne namjerava ukloniti

S. Š. U.
Screenshot: RTV HB
Screenshot: RTV HB
Na sjednici Općinskog vijeća Novi Travnik od 25 vijećnika, njih 17 glasalo je protiv inicijative SDA da se na dnevni red uvrsti problematika zastava "Herceg-Bosne" koje se nalaze na jarbolima na području te općine.
Prijedlog da se inicijativa SDA uopšte i ne razmatra uputio je Vijeću općinski načelnik Stjepan Dujo.

Podsjećamo, krajem oktobra Klub vijećnika Stranke demokratske akcije zatražio je od načelnika općine Novi Travnik da ukloni zastave "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" postavljene na jarbolima duž puteva u toj općini.

Lokalna organizacija SDA tvrdi da su obilježja na jarbolima postavljena nelegalno te da umjesto zastava "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne", trebaju biti postavljene zastave Bosne i Hercegovine.

"Moj lični stav kao predsjednika HDZ-a Novi Travnik i kao načelnika ove općine je da mi moramo razmišljati o idejama i vizijama kako da pokrenemo ovaj grad i učinimo ga boljim za ljude koji ovdje žive. Kada nema ideja, razvoja neke sredine, onda dolaze nacionalne teme koje dovode do ovoga. Ovo što je bila tema do sad, zaista nije nešto što interesira građane i nešto od čega oni mogu živjeti", poručio je Dujo.

SDP je predložio da se od viših nivoa vlasti zatraži definiranje upotrebe zastava.

"Zbog zakona koji reguliraju zastave, to nije moguće riješiti na općinskom ili kantonalnom nivou. Iz tog razloga smo nakon što smo osjetili da postoje pravni nedostaci u zaključku SDA, predložili da se Zakon o zastavi BiH reguliše i to u onom dijelu gdje bi se regulisalo mjesto isticanja zastave", rekao je Besim Belegić, predsjednik Kluba SDP-a.

Vijećnici SDA su na kraju napustili sjednicu Općinskog vijeća Novi Travnik.