BiH
0

Zastava UN-a na pola koplja i u BiH

FENA
Nakon jučerašnjeg terorističkog napada na urede Ujedinjenih nacija u Alžiru, agencije UN-a u BiH izražavaju sućut i solidarnost sa alžirskim kolegama i njihovim porodicama koji su bili brutalno napadnuti.

Organizacije se pridružuju generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, koji je u ime čitave organizacije osudio teroristički napad koji je, prema posljednjim podacima, ubio desetak ljudi, uključujući i zvaničnike UN-a, te poslao nekoliko saradnika koji će istražiti detalje napada.

-Ovo je kukavički napad usmjeren protiv civila koji su služili najvišim humanističkim idealima pod zastavom UN-a – nepošten i neopravdan čak i po najbarbarskijim političkim standardima, rekao je generalni sekretar.

Prema postojećim saznanjima UN-a, jučer oko 10:30 sati u Alžiru, nakon snažne eksplozije srušio se ured Razvojnog programa UN-a, za što su lokalne vlasti utvrdile da je bila uzrokovana auto-bombom.

Također, još jedna bomba je eksplodirala u blizini Ustavnog suda u Alžiru. Dosad još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

UN je saopćio da, iako u ovom trenutku nije moguće dati precizne podatke o broju stradalih, dok se sve informacije ne potvrde i obavijeste sve porodice, preliminarne informacije indiciraju da je bilo oko pet stradalih.

UN vrši provjeru bolnica, kao i mjesta eksplozije, pokušavajući dobiti više dokaza o broju stradalih. Spasilačke aktivnosti su također u toku. UN pokušava pronaći 14 ljudi.

UN ukupno ima 40 međunarodnih zvaničnika prisutnih u Alžiru, uključujući 19 stalnih i 21 privremenog zvaničnika, kao i 115 lokalnih uposlenika UN-a u glavnom gradu zemlje.

U uredu UNDP-a radili su i uposlenici Svjetskog programa za hranu, Međunarodne organizacije rada, Populacijskog fonda UN-a, Organizacije UN-a za industrijski razvoj, Zajedničkog UN programa za HIV/AIDS, kao i Odjela za sigurnost.

Ured UN-ovog visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR), koji se nalazio s druge strane ceste, također je pretrpio određenu štetu.

Zastave ispred sjedišta UN-a u New Yorku, kao i u UN-ovim uredima širom svijeta, uključujući i BiH, do srijede će se vijoriti na pola koplja, saopćeno je iz Razvojnog programa UN-a u BiH.