BiH
1

Zastava BiH podignuta na jarbol u kompleksu u Roveretu

FENA
Zastava Bosne i Hercegovine podignuta je na jarbol u spomeničkom kompleksu "Maria Dolens" u Roveretu u talijanskoj regija Trentino Alto Adige.

Na tom mjestu su se u Prvom svjetskom ratu odigrale teške bitke u kojima je na strani Austrougarske krune izginulo i umrlo na stotine vojnika, pripadnika svih naroda i vjerskih zajednica iz BiH.

U spomen i slavu svim poginulima izliveno je Zvono palih (campana dei caduti) koje je nekoliko puta obnavljano.

"Sada je na brdu Miravalle iznad Rovereta spomenički kompleks, s mauzolejom gdje su uklesana imena svih poginulih, među kojima su i naši djedovi i pradjedovi", izjavio je za Fenu generalni konzul BiH u Italiji Jugoslav Brdar koji je prisustvovao jučerašnjoj svečanosti.

Od prije, bezmalo stotinjak godina, zvono izliveno od bronze topova korištenih u Prvom svjetskom ratu, sada predstavlja univerzalni simbol mira koji svojom zvonjavom podsjeća na stalnu potrebu očuvanja svjetskog mira.

Od tada podizanjem zastava, pojedine zemlje se priključuju "Fondazione Opera Campana dei Caduti" simbolički iskazujući svoju privrženost civilizacijskim vrijednostima.

"Bosna i Hercegovina je postala 90. članica fondacije i u narednih mjesec dana zastava BiH vijoriti će se na središnjem mjestu pored zvona, a potom će naći svoje mjesto u špaliru koji vodi u kompleksu", kaže Brdar.

Svečanost podizanja zastave predvodili su generalni konzul Brdar i Alberto Robol, direktor Fondacije.

Svečanosti su nazočili predstavnici BiH, konzul Azra Popović, počasni konzul BiH Diego Moscheni, te predstavnici općine Rovereto i regije Trentino Alto Adige, pzvaničnici političkog, vojnog i vjerskog života.

Generalni konzul Brdar je u obraćanju predstavio domaćinima povijest BiH te ukzaoa na značaj i važnost podizanja zastave BiH na ovom mjestu.

Nakon toga održana je projekcija kratkog filma koji o procesu povratka u BiH, koji je završen obraćanjem konzula Azre Popović. Ona je prisutne upoznala sa slikom jedne druge BiH, sasvim suprotne slikama rata i stradanja i pozvala na posjetu BiH te prepoznavanje njenih turističkih, gospodarskih i drugih potencijala.

Na svečanosti su bili predstavnici bh. dijaspore kao i brojni građani BiH koji žive u toj regiji.