{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zasađene 142 nove sadnice u Aleji sjećanja na žrtve genocida u Nezuku

22.11.2017. u 13:29
206
4
Zasađene 142 nove sadnice u Aleji sjećanja na žrtve genocida u Nezuku
206
U Nezuku, na području općine Sapna, danas su zasađene 142 nove sadnice u Aleji sjećanja na žrtve genocida. Riječ je o projektu kojeg provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Sarajevu i općinskim vlastima.
Današnjem događaju su prisustvovali i srednjoškolci iz Sapne, koji su učestvovali u sadnji u okviru Aleje. Cilj projekta je obilježavanje trase kojom svake godine prolaze učesnici Marša mira u znak sjećanja na proboj preživjelih Srebreničana u julu 1995. godine i na hiljade ubijenih Bošnjaka koji nisu uspjeli doći do slobodne teritorije.
 
"Ovo je dugoročni projekt od monumentalnog memorijalnog značaja. Riječ je o aleji, koja će se, kada bude završena, prostirati dužinom cijelog puta Marša mira i predstavljat će najveću aleju u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je na dostojanstven način obilježiti put Marša mira, kao manifestaciju od najvećeg značaja u kulturi sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima", kazao je ovim povodom federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.
 
Ministar Ramić je dodao da je "današnjom presudom Ratku Mladiću Haški tribunal potvrdio pravnu istinu o genocidu u Srebrenici, koju poštuje i priznaje sav civilizirani svijet, a naša je zadaća da čuvamo sjećanje na genocid nad Bošnjacima, između ostalog i ovom Alejom i da brigu o tome ostavimo u amanet i generacijama koje dolaze".
 
Prve sadnice su zasađene u aprilu ove godine, a ovom sadnjom Aleja je sada produžena za 400 novih metara, čime je dovršena njena federalna trasa, dok će na proljeće biti nastavljena sadnja i na području RS-a.
  
Uz nadzor stručnjaka Javnog preduzeća Šume Tuzlanskog kantona, Općina Sapna je organizovala kopanje i zagrtanje sadnica.
 
"Kao lokalna zajednica mi smo dali svoj doprinos i čast nam je bila učestvovati u ovom projektu. Marš mira je već prepoznat kao manifestacija od međunarodnog značaja u kojoj učestvuju gosti diljem Evrope, a mi kao lokalne zajednice smo njihovi domaćini, a samim time i domaćini pravde i istine te je na nama posebna odgovornost da doprinesemo ovakvim projektima", kazao je načelnik Sapne Zudin Mahmutović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: