Mustafa Mujezinović
0

'Zasad pozitivni usmeni signali od MMF-a'

FENA
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović danas je u Sarajevu izjavio da od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stižu pozitivni usmeni signali vezani za tok pregovora ove finansijske institucije za odobravanje stand-by aranžmana Bosni i Hercegovini kao projekta u kojem je i Federacija jedna od zainteresiranih strana.

Prošle sedmice je održana sjednica Federalne vlade na kojoj su utvrđeni prijedlog zakona o plaćama i rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta, i to na način da su u prijedlozima ovih akata pomireni zahtjevi MMF-a, s jedne strane, a s druge, nastojanja za zaštitu najugroženijih kategorija društva, rekao je Mujezinović na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu.

Premijerovo obrazloženje o dosadašnjem toku pregovora s MMF-om Predstavnički dom je zatražio danas na inicijativu poslanika Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića.

Mujezinović napominje da Federaciju ipak očekuje još dosta posla da bi aranžman Bosni i Hercegovini bio odobren. Ponovno naglašava značaj predstojeće revizije boračko-invalidskih davanja iz federalnog budžeta koju treba završiti za 120 dana. Revizija treba da osigura da samo legalni korisnici zadrže dosadašnja prava, a nelegalni, po Mujezinovićevim riječima, možda i krivično odgovaraju, kao i oni koji su im davali uvjerenja na osnovu kojih su ova prava i ostvarivali.

Premijer kaže da je jučer Evropska komisija dala također pozitivno mišljenje da se procesi u Federaciji zasad kreću dobrim tokom i najavila mogućnost grantova od 40 miliona eura koje treba usmjeriti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.