BiH
0

Zarije Seizović: 40 godina za Karadžića je ravno doživotnoj robiji

Piše: I. P.
Zarije Seizović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zarije Seizović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Univerzitetski profesor UNSA Zarije Seizović smatra kako je 40-godišnja prvostepena kazna Radovanu Karadžiću ravna doživotnoj zatvorskoj kazni.

"Nisam očekivao osudu za genocid u općima za koje je optužnica postojala jer jesud bio vezan presudama za zločine protiv čovječnosti koje su tamo izrečene izvršiocima tih krivičnih djela. Ipak, teorijski nije postojala smetnja za osudu podsticanja na genocid", rekao je Seizović za Al Jazeeru.

On je kazao kako su sve ostale tačke optužnice potvrđene, a povrh svega ističe dvije najvažnije činjenice.

"Prvo, vidjeli smo da je na skoro svim mjestima u svim tačkama utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata. To je jedna pravna konstrukcija koja daje dodatnu težinu na izvršenje krivičnih djela svih učesnika tog poduhvata na način da uvodi njihovu svjesnu plansku aktivnost i dogovor da se vrše zločini. Ja ne mislim da nešto strašnije može postojati", objašnjava Seizović.

Drugo, tvrdi Seizović, izlaganje Sudskog vijeća pružilo je mnogo podataka i mnogo toponima.

"Spomenuto je mnogo radnji i izvršenja različitih krivičnih djela, a to je samo sažetak dijela presude. Možete li zamisliti šta se nalazi u 330.000 stranica i doumenata? Ovo su činjenice i to je najvažnije, ovo niko nije mogao izmisliti", napominje Seizović.

"Vidjet ćemo šta će se desiti u drugostepenoj presudi. Kazna od 40 godina je Karadžiću ravna doživotnoj robiji mada postoji manevarski prostor da on izađe ako doživi više od 90 godina", zaključio je Seizović.

Podsjećamo, Radovan Karadžić je prvostepenom odlukom osuđen na 40 godina zatvora za 10 od 11 tačaka optužnice Tužilaštva.