BiH
0

Zarfa Dupovac nezakonito proglasila nevažećim pečat Zavoda u Pazariću

FENA
Rukovodstvo Zavoda za zaštitu djece i omladine Pazarić saopćilo je danas da je Zarfa Dupovac neovlašteno i nezakonito proglasila nevažećim pečat Zavoda, te izradila novi koji nije u skladu sa Statutom Zavoda.

U saopćenju se navodi da Zarfa Dupovac nije ušla u posjed Zavoda i ovu izmjenu pečata izvršila je iz svoje privatne kuće, te obavijestila bankarske poslovne partnere Zavoda o izmjeni, nakon čega je uslijedilo blokiranje računa.

Ovim postupcima direktno je ugroženo normalno funkcioniranje ustanove, prije svega zdravlje i životi štićenika.

"Zbog blokiranja računa jučer nismo mogli kupiti hranu i lijekove, koji su neophodni pri liječenju naših štićenika. Podsjećamo, da je Zarfa Dupovac smijenjena s mjesta v. d. direktora i šefa računovodstva od Stručnog kolegija, te sudskom presudom proglašena krivično odgovornom za pronevjeru novca dok je obavljala ovu funkciju.", kaže se u saopćenju.

Iz rukovodstva navode da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike bez znanja radnika i uposlenika Zavoda, sudskom nagodbom s njom nastojalo vratiti Dupovac na ove funkcije čemu su se radnici kategorički suprotstavili.

Na kraju, rukovodstvo Zavoda upozorava sve poslovne partnere, fizičke i pravne osobe, te državne, federalne, kantonalne i općinske institucije i centre za socijalni rad s područja cijele Bosne i Hercegovine da u slučaju dobijanja bilo koje vrste dokumenata koji nemaju stari legitimni pečat Zavoda ne priznaju ih validnim.