{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaraženi biber "Šafran" na tržištu

F
21.6.2010. u 15:55
0
2
Zaraženi biber "Šafran" na tržištu
0
Zaraženi biber "Šafran" na tržištu
Foto: Ilustracija
Direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besim Duraković upozorio je potrošače i trgovce u Tuzlanskom kantonu da mljeveni crni biber kompanije "Šafran" u pakovanju od 50 grama porijeklom iz Brazila, s rokom upotrebe do 30. juna ove godine, zbog kontaminacije s bacillus cereus, povuku iz prometa i obavezno obavijeste zdravstvenog inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove o eventualnom prisustvu toga proizoda na području Kantona.
"Po podacima kojima raspolažemo, a koje smo provjerili u Agenciji za sigurnost hrane BiH i u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, s tržišta Republike Slovenije povlači se mljeveni crni biber firme 'Šafran', u pakovanjima od po 50 grama, porijeklom iz Brazila, s rokom upotrebe do 30. juna, zbog kontaminacije s bacillus cereus", navodi se u saopćenju iz kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.

Iako do sada Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nije zaprimila službenu obavijest o distribuciji predmetnog proizvoda, iz Inspekcijske uprave navode da će provoditi pojačane mjere kontrole u vezi s uvozom i eventualnim prisustvom navedenog proizvoda na tržištu Tuzlanskog kantona i poduzimati zakonom propisane mjere.

Iz Inspekcijske uprave ističu da je bakterija bacillus cereus patogena i da izaziva trovanja, naročito nakon zagrijavanja ili podgrijavanja spravljene hrane u kojoj se nalazi kontaminirani crni biber kompanije "Šafran".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: