BiH
0

Zaražene Hemofarmove bočice nisu stigle u BiH

Piše: N. Jamaković
Američka agencija za kontrolu hrane i lijekova (FDA) zabranila je daljnji uvoz u SAD injekcionih bočica srbijanskog Hemofarma, jer je u njima pronađena veoma opasna, u nekim slučajevima i smrtonosna bakterija, Burkholderia cepacia, koja izaziva oboljenje pluća.

Riječ je o praznim bočicama Hemofarma, koje su pri izlasku iz njihovih postrojenja bile inficirane bakterijom, prije nego što su stigle do krajnjeg kupca.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je nakon ove informacije uputila upit proizvođaču te dobila odgovor - "U Bosnu i Hercegovinu nisu distribuirani proizvodi koji su pod utjecajem ovog problema".

"U međuvremenu smo se dogovorili sa našim kupcima u SAD da okončamo proizvodnju za američko tržište isključivo iz komercijalnih razloga, zato što takva doradna proizvodnja ne spada u osnovnu poslovnu djelatnost Hemofarma. Pa ipak, sve nalaze FDA uzimamo u obzir veoma ozbiljno i činimo sve da osiguramo da naša proizvodnja ispunjava standarde, iako više ne proizvodimo za američko tržište", poručili su iz Hemofarma.

Opasna bakterija, međutim, nije jedini razlog zbog kojeg je američka Agencija obustavila uvoz Hemofarmovih proizvoda. Rukovodstvo ove kompanije je zbog brojnih propusta upozoravano prvi put još prošle godine. Pošto oni nisu u međuvremenu otklonjeni, FDA je uputila, još prije mjesec dana, pismo Hemofarmu, koje je objavljeno i na njihovom sajtu, a u kome se navodi da uslovi u kojima se lijekovi proizvode, pakuju ili čuvaju, ne odgovaraju važećim standardima. U Hemofarmu, međutim, navode da se FDA poziva na zastarjelo tehničko stanje i procese iz prošle godine, a koji su u međuvremenu unaprijeđeni.

Zanimljivo je da naša Agencija posao obavlja tako što odgovor traži od proizvođača, umjesto da kontroliše lijekove i medicinska sredstva, u skladu sa svojim nazivom. Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je, podsjetimo, osnovana Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima kao ovlašteno tijelo odgovorno za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u BiH.