Sramotna odluka suda u Arnhemu
310

Zapovjednik Karremans neće biti krivično gonjen za genocid u Srebrenici

FENA
Thom Karremans (Foto: AFP)
Thom Karremans (Foto: AFP)
Bivši holandski zapovjednik Thom Karremans neće biti krivično gonjen zbog svoje uloge u genocidu u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini, saopćio je u četvrtak javni tužilac u Arnhemu.

Karremans je bio zapovjednik holandskog bataljona u sklopu UN-ove mirovne misije u Srebrenici, koju je UN označio kao "sigurnu zonu". Međutim, enklava je pala u ruke Vojske Republike Srpske(VRS) na čijem čelu je bio zapovjednik Ratko Mladić u julu 1995. godine.

U genocidu, koji je nakon toga uslijedio, ubijeno je više od 8.000 muslimana, muškaraca i dječaka, podsjetila je Xinhua. Pored Karremansa, njegov zamjenik Rob Franken i oficir Berend Oosterveen također neće biti krivično gonjeni.

Slučaj protiv ove trojice su prijavili Hasan Nuhanović, koji je u to vrijeme bio prevodilac za holandski bataljon, i porodica Rize Mustafića bivšeg električara za holandski bataljon.

Oni kažu da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene. U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića i brata i oca Nuhanovića bosanskim Srbima koji su ih kasnije ubili.

"Na osnovu intenzivnog i savjesnog ispitivanja činjenica, javno tužilaštvo je odlučilo da se Karremans, Franken i Oosterveen ne mogu smatrati odgovornim za umiješanost u zločine koji je počinila VRS u julu 2005. u Srebrenici", saopćio je javni tužilac.

Drugostepeni sud u Den Haagu je 2011. presudio da je Holandija odgovorna za smrti Mustafića i oca i brata Nuhanovića po civilnom zakonu.