BiH
97

Zaposlenja koja su izazvala bijes građana BiH: Krvnim srodstvom do blistave karijere

Piše: Ervin Mušinović
Ilustracija
Ilustracija
Građani Bosne i Hercegovine svjesni su toga da glomazna državna služba služi za zapošljavanje djece i porodica bh. političara. Proteklih godina brojna zaposlenja i imenovanja izazvala su bijes građana BiH koji nije promijenio ništa. Državna služba i dalje je rezervisana za podobne, a realni sektor za sve ostale građane BiH.

Etničke razlike nisu spriječile domaće političare da se slože kako je najbolje mjesto za zaposlenje njihove djece državna služba, odnosno institucije, agencije ili firme u vlasništvu države ili entiteta. Na drugoj strani, vlasti poručuju građanima BiH da se pridržavaju reformske agende koja je jasno precizirala da svi nivoi vlasti moraju raditi na smanjenju javne potrošnje.

Da se agenda od koje zavisi ekonomski napredak BiH ne odnosi na djecu političara nedavno su potvrdili federalni premijer Fadil Novalić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. Naime, javnost je ostala šokirana informacijom da je Ada Novalić, kćerka premijera FBiH, bez ikakvog konkursa zaposlena u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA). Ovu informaciju potvrdio je direktor FIA-e Esad Mahumutović koji je kazao da je sve uradio u skladu sa zakonom. Danas je potvrđeno kako je Ada Novalić pod pritiskom javnosti iz moralnih razloga podnijela ostavku.

U FIA-i je kao pripravnica zaposlena i Negra Mašović, kćerka delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Amora Mašovića. Mahmutović je njeno zaposlenje pokušao opravdati rečenicom: "Zar nije sa moralnog aspekta gospodin Amor Mašović zaslužio da njegovo dijete radi".

Na radno mjesto stručne savjetnice za finansijske aspekte upravljanja projektom u federalnoj Agenciji za vodno područje Jadranskog mora u maju ove godine zaposlena je Sanja Đolo, kćerka federalne ministrice finansija Jelke Milićević. Iz ove agencije kazali su također da je sve urađeno prema zakonu te da im je Vlada FBiH dala odobrenje da raspišu konkurs na kojem je kasnije zaposlena Đolo.

Zakon je poštovan i prilikom imenovanja Lucije Ljubić-Lepine za novu šeficu Misije pri UN-u u Ženevi. Inače, Lucija je kćerka zastupnika u Hrvatskom saboru Bože Ljubića koji je u BiH obnašao brojne javne funkcije od zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, delegata u Domu naroda PSBiH, državnog ministra komunikacija i saobraćaja te federalnog ministra zdravstva. Također, brat Bože Ljubića Mariofil Ljubić zaposlen je kao zamjenik pravobranioca BiH, a javnosti je od ranije poznat i kao ombudsman za ljudska prava BiH.

U Obavještajno-sigurnosnoj agenciji zaposlen je Aleksandar Špirić, sin zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikole Špirića. Aleksandar Špirić u svojim dvadesetim godinama zaposlio se u Ambasadi BiH u Srbiji, gdje je bio angažovan kao sekretar bosanskohercegovačke diplomatske misije u Beogradu.

Po povratku u BiH Špirić se zaposlio u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, dok je njegov otac izabran za predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-e.

"To nije sukob interesa. Znate li vi koliko OSA ima zaposlenih? U prvom sazivu bio sam predsjedavajući te komisije. To je Komisija koja se bavi ocjenom zakonitosti rada službe, ne provodi niti zna za istrage", kaže Nikola Špirić.

Javnost je 2014. godine informisana i o tome da je sin Željke Cvijanović, premijerke Republike Srpske, dobio posao pripravnika u Elektroprijenosu BiH, iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto.

Iz dokumentacije je vidljivo da je Filip Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata, s najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih kandidata, kao i da je manje vremena proveo na evidenciji nezaposlenih. Za izbor kandidata presudili su bodovi dobiveni na intervjuu s kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata.

Krajem prošle godine Vijeće ministara BiH donijelo je rješenje o imenovanju Davorina Primorca za direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA). Mediji su tada izvijestili kako je Primorac zet predsjednika HDZ-a i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

Još 2011. godine Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, postavljena je na mjesto šefice kabineta Željke Cvijanović koja je u tom trenutku obnašala dužnost ministrice za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a.

Sin zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić zaposlen je u Poreznoj upravi RS-a. Riječ je o Dejanu Majkiću koji je prije zaposlenja u Poreznoj upravi RS-a radio u Agenciji za državnu službu RS-a.

Građani BiH još uvijek pamte i imenovanje Mirsada Nikšića za direktora Autocesta Federacije BiH. Mirsad je brat bivšeg premijera FBiH i predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića.

Supruga Jasenka Selimovića, bivšeg šefa Kluba SDP-ovih zastupnika u Parlamentu FBiH Andrea Selimović postala je 2012. godine savjetnica u kabinetu generalnog direktora "Elektroprivrede". Na budžetu je zaposlena i Katarina Kamočaji supruga Igora Kamočajija, nekadašnjeg dogradonačelnika Sarajeva i predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a u KS. Katarina je zaposlena na mjesto glasnogovornice JP BH Pošta.

Oštre reakcije javnosti izazvalo je i imenovanje Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, na poziciju direktorice Opće bolnice u Sarajevu, a poslije i Kliničkog univerzitetskog centra Sarajevo. Izetbegović je bila jedina kandidatkinja za poziciju direktorice KCUS-a.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u septembru 2016. godine broj registrovanih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 514.935.