Za 8,29 posto
90

Zaposlenima u zdravstvu u Tuzli bit će povećane plaće

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zaposleni u zdravstvu iz Tuzlanskog kantona dobit će povećanje satnice od 8,29 posto, što im omogućava novi kolektivni ugovor koji će s Kantonalnom vladom biti potpisan sutra, saznaje portal Klix.ba.

Vlada Tuzlanskog kantona i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu sutra će potpisati novi kolektivni ugovor u kojem su sačinjene određene izmjene u odnosu na prethodni dokument koji reguliše radno-pravni status.

Kako saznaje Klix.ba, izmjene se odnose na povećanje satnice za 8,29 posto, kao i promjenu odnosa koeficijenata plaća doktora i diplomiranih medicinskih sestara, što je predloženo ranijim zaključkom Skupštine Tuzlanskog kantona, kao i federalnim kolektivnim ugovorom koji je u izradi.

"Zbog stanja u zdravstvenom sektoru i najave donošenja novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak koji predviđaju umanjenje stope doprinosa sa 16,5 posto na 13,5 posto, što je u parlamentarnoj proceduri, Vlada TK je prihvatila tekst kolektivnog ugovora s tim da je promijenjena visina satnice koja će umjesto 2,41 povećana na 2,61", izjavio je za Klix.ba Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona.

"Zaslužujemo položaj kao i kolege iz Sarajeva"

Iz ovog sindikata navode da su zadovoljni rezultatom pregovora, jer kolektivni ugovor donosi pomake kojima se praktično izjednačava položaj zdravstvenih radnika iz tuzlanskog kantona sa kolegama iz ostalih kantona, izuzev Sarajevskog.

"To je urađeno na drugačiji način u odnosu na ostale kantone koji to imaju riješeno određenim koeficijentima, a kod nas je urađeno sa satnicom. Mi sada nismo zadovoljni time jer se nalazimo na drugom mjestu poslije Sarajevskog kantona, jer smatramo da samo jednaki u pružanju zdravstvenih usluga s njima. Ali, s obzirom na njihovu finansijsku moć, izuzetno je teško sustići njihove elemente koji se odnose na finansije, odnosno visinu prosječne plaće i kantonalnog budžeta", dodaje Latifović.

Sve strukture uposlenika koje rade u zdravstvenom sektoru u Tuzlanskom kantonu obuhvaćeni su kolektivnim ugovorom koji će sutra biti potpisan, a donijet će im povećanje plaće. Ovo je bio jedan od njihovih osnovnih zahtjeva zbog povećanja obima posla koji im je nametnut u proteklom periodu, između ostalog zbog sve evidentnijeg odliva kadra koji u potrazi za boljim sutra seli u razvijenije evropske zemlje.

Doktori medicine i stomatologije odbili učestvovati u pregovorima U pregovorima o novom dokumentu koji reguliše radno-pravni status nisu učestvovali članovi Nezavisnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, a kojima je ukinuta reprezentativnost u ovom kantonu.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK kazali su nam da su pozivali kolege iz drugog sindikata da im se pridruže u pregovorima s Kantonalnom vladom, bez obzira na problem u vezi reprezentativnosti, međutim oni su to odbili.

"Mi smo im uputili dopis u smislu da im ne dajemo saglasnost da predstavljaju doktore u pregovorima te da u tom kontekstu potpišu kolektivni ugovor za sve ostale zaposlene, izuzev doktora. Mi smo bili reprezentativni u ovom kantonu po osnovu odluka resornog ministarstva, međutim nama je u dva navrata ukidana reprezentativnost", kazao je za Klix.ba Admir Suljić iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije trenutno jedino u Tuzlanskom kantonu nema reprezentativnost, a postupak za njeno vraćanje je u toku.

Ovaj sindikat još uvijek nije upoznat sa cjelokupnim sadržajem dokumenta koji će sutra biti potpisan u Vladi Tuzlanskog kantona, a govoreći o povećanju plaće koje će uslijediti, Suljić navodi da i pored toga ljekari u cijelosti nisu riješeni.

"Što se nas tiče, mi nemamo ništa protiv toga da se satnica poveća ukoliko ima finansijskih sredstava za buduće povećanje koeficijenata doktorima, što ćemo mi zahtjevati prilikom pregovaranja o našem kolektivnom ugovoru nakon vraćanja reprezentativnosti. Ukoliko ne bude tih sredstava, mi ćemo se boriti za svoj status svim raspoloživim sredstvima u pravom okviru", zaključio je Suljić.