{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaposlenim u zdravstvu RS-a ne uplaćuju se doprinosi

F
4.5.2012. u 11:47
0
4
Zaposlenim u zdravstvu RS-a ne uplaćuju se doprinosi
0
Zaposlenim u zdravstvu RS-a ne uplaćuju se doprinosi
Veliki problem u zdravstvu Republike Srpske (RS) predstavlja neuplaćivanje doprinosa za radnike u tom sektoru, a samo u sarajevsko-romanijskoj regiji ima više od 12 miliona maraka dugovanja po tom osnovu.
I zdravstvene ustanove na prostoru istočne Hercegovine nisu izmirile oko 500.000 maraka doprinosa za radnike, ali isti problem je prisutan i u drugim regijama RS-a, upozorio je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a Milenko Granulić.

"U oblasti zdravstva prisutni su veliki problemi, kršenja zakona, neprimjenjivanje posebnih i općih kolektivnih, kao i pojedinačnih ugovora. Mnogi direktori zdravstvenih ustanova u RS-u krše te zakone", kazao je Granulić.

On podsjeća da je nadležni skupštinski odbor zatražio od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a da do 10. maja dostavi plan mjera izlaska iz krize ovog sektora.

Sindikat je, kaže Granulić, već godinama predlagao određene mjere, ali „očito da neko nije imao sluha da ih primijeni“.

Postavlja i pitanje odgovornosti direktora zdravstvenih ustanova za njihovo loše vođenje.

"Nažalost, i politika se uvukla u ovaj sektor. Mnogi direktori su i odbornici u lokalnim skupštinama, a imamo i one koji su poslanici i u RS-u i na nivou BiH. To znači da oni i nemaju mnogo vremena da na pravi način rukovode zdravstvenim ustanovama", smatra Granulić.

Sindikalci ukazuju ponovo i na mala primanja zaposlenih, jer medicinske sestre imaju oko 370 KM plaće, ljekari porodične medicine ispod hiljadu maraka, dok specijalisti mjesečno prime oko 1.400.

Od nadležnog ministarstva i Vlade RS-a očekuju konačnu riječ o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama zaposlenim u zdravstvenom sektoru.

"Vrijeme je da Vlada RS-a nešto poduzme o ovom pitanju, jer je veliki problem i odliv stručnih kadrova iz RS-a, posebno u malim i nerazvijenim općinama", zaključio je Granulić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: