Zbog kolektivnog ugovora
5

Zaposlenici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar pred generalnim štrajkom

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Zdravstveni radnici i zaposlenici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su pred generalnim štrajkom zbog neriješenog kolektivnog ugovora i ignorantskog ponašanja resornog ministara i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pregovarački tim Nezavisnog sindikata zaposlenika u zdravstvu SKB Mostar je danas u ime oko 3900 radnika u zdravstvu podnio zahtjev resornom ministru zdravstva Goranu Opsenici za hitno formiranje mirovnog vijeća za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora oko zaključivanja kolektivnog ugovora.

Član pregovaračkog tima Dalibor Vuković nam kaže su da ističe rok od 45 dana u kojem Vlada HNK i resorni ministar zdravstva nisu ništa učinili da sa sindikatom započnu postupak pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

"Ako izostane hitna reakcija nadležnog ministra i Vlade HNK slijedi generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNK", kazao je Vuković za Klix.ba.

Podsjetimo da su zdravstveni radnici SKB-a Mostar i ranijih godina izlazili na ulice u borbi za svoja radna prava i da su ih u toj borbi podržavale kolege iz cijelog kantona, te drugih dijelova naše zemlje.

Inače, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar gravitiraju pacijenti iz tri kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona, što jasno pokazuje koliko bi generalni štrajk uzrokovao problema u sektoru zdravstva.

Hoće li se problem radnih prava zaposlenicima najveće bolnice u Hercegovini riješiti ili će uslijediti skori protesti koji vode ka kolapsu zdravstva, ostaje za vidjeti, jer kako iz sindikata navode, odgovornost za naredne korake je na predstavnicima vladajućih struktura.