{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaposleni u osnovnim školama donijeli odluku o štrajku

F
1.9.2009. u 14:29
0
0
Zaposleni u osnovnim školama donijeli odluku o štrajku
0
Zaposleni u osnovnim školama donijeli odluku o štrajku
Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona (SBK) danas je donio odluku o organizovanju generalnog štrajka u svim osnovnim školama na području SBK-a.
Štrajk će početi 7.septembra u 8 sati, a trajat će sve do ispunjenja zahtjeva uposlenih u osnovnom obrazovanju.

Glavni zahtjevi Sindikata su da se plaće i naknade uposlenih u osnovnom obrazovanju ne umanjuju i da Vlada SBK-a, u skladu sa članom 2. Zakona o uštedama u Federaciji BiH, izvrši maksimalnu unutrašnju racionalizaciju u svim sektorima svoje nadležnosti te da otkloni posljedice jednostranih odluka kojima je izvršeno umanjenje plaće prosvjetnim radnicima za juli i toplog obroka za april, maj i juni 2009.

Od Vlade se zahtijeva da zajedno sa Sindikatom zaključi aneks Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja na području SBK-a, kojim će se utvrditi plaće i naknade zaposlenika u osnovnim školama.

Osim toga, zatraženo je da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a izvrši realizaciju tačke 10. Sporazuma između Vlade SBK-a i Sindikata osnovnog obrazovanja od 28.4.2008.

Odluka o organizovanju generalnog štrajka donesena je zbog nepoštivanja Zakona o osnovnoj školi i Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja i odgoja u SBK-u te nepoštivanja Zakona o uštedama u Federaciji BiH, navedeno je u saopćenju iz Sindikata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: