Zbog blokade Skupštine
107

Zaposleni u Kantonu Sarajevo najavili proteste 28. januara: Njih je 35, a nas 23.000

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnici sindikata zaposlenih u Kantonu Sarajevo pozvali su zastupnike Skupštine KS da što hitnije usvoje mjeru o privremenom finansiranju kako bi na vrijeme dobili svoje plaće ili će, kako su kazali, u suprotnom stupiti u generalni štrajk ukoliko bude potrebno.

Oni su najavili da 28. januara izlaze na proteste pred Vladu Kantona Sarajevu ako do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

"Na ovaj način skrećemo pažnju svim organima vlasti u Kantonu Sarajevo da mi nećemo gledati da se ikakvo političko razračunavanje odigrava preko nas. Kompletna blokada Kantona Sarajevo je upitna. Kao ljudi i ozbiljni građani nećemo dozvoliti da to utječe na naše kućne budžete. Neka gospoda sjednu, dogovore se i donesu privremenu mjeru pa neka se raziđu i svađaju koliko hoće", kazao je Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u KS dodao je da održavanje protesta podržavaju i Sindikat zdravstva, Sindikat Univerziteta u Sarajevu te Sindikat Kliničkog centra.

"Tražit ćemo ultimativno odmah sa 35 glasova da Skupština KS usvoji odluku o privremenom finansiranju. Protestni skup očekuje se u utorak 28. januara u 11 sati ispred zgrade Vlade KS. Mi ćemo dići glas protiv klackanja i neodgovornosti zastupnika. Plaća moraju biti isplaćene na vrijeme. Njih je 35, a nas je 23.000", rekao je Sivro.

Iz Sindikata policije KS Sadik Ećo pozvao je još jednom zastupnike Skupštine KS da se dogovore i odgovore na njihove zahtjeve prije 28. januara. Sindikat UNSA također je izrazio jedinstvo sa ostalim sindikatima.

"Nadamo se da postoji dovoljno mudrosti i volje da se riješi nastala situacija. Mi nećemo odustati od sviojih zahtjeva, a na ovaj način pokazujemo svoju ozbiljnost i štitimo naše članstvo", poručili su iz Sindikata UNSA.

Predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu, Elvis Zornić, istakao je da skupštinski zastupnici moraju imati svoju morlanu i političku odgovornost prema građanima KS.

"Ne želimo biti taoci i učestvovati u vašim igrama. Radite šta vam je volja nakon što donesete odluku o privremenom finansiranju", jasno je poručio Zornić.

Podsjećamo, dva skupštinska tabora u Sarajevu na tragu su dogovora o načinu usvajanja privremenog finansiranja i predaje vlasti, ali stara skupštinska većina insistira da sjednicama predsjedava Danijela Kristić, a nova da ne bude opstrukcija kada dođe do imenovanja novog rukovodstva Skupštine.

S tim u vezi za sutra je najavljen sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Demokratske fronte i Bosanske stranke s jedne strane i Naroda i pravde, Naše stranke i Socijaldemokratske partije BiH s druge. U isto vrijeme za 29. januar najavljena je sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS, kao i odlukama o privremenom finansiranju KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, te Službe za zapošljavanje KS.