Potpisani ugovori
10

Zaposleni u institucijama RS od 2020. imat će i mogućnost za dobivanje lične penzije

A.D.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan potpisao je danas u Banjoj Luci ugovor o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu i Ugovor o organizovanju penzijskog plana Vlade RS za sve zaposlene čije se plate finansiraju iz budžeta RS.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je ovo dobar korak Vlade RS i sindikata i da na tome treba raditi i u budućnosti.

"Potpisali smo ovaj dokument u želji da svaki zaposleni koji dobija platu iz budžeta Republike Srpske potpiše individualno ovakav dokument ", izjavio je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, ugovori se odnose na oko 40.000 radnika koji su direktni korisnici budžeta.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić izjavio je da će svaki radnik od 2020. godine, na osnovu uplate koju će vršiti Vlada u iznosu od 20 KM, imati svoju ličnu penziju, pored redovne penzije koju će ostvarivati iz Fonda PIO.

On je naveo da je uslov za korištenje lične penzije 58 godina života nakon čega je moguće dobiti penziju u cjelokupnom iznosu ili da bude pretvorena nu mjesečne anuitete.