Sporan novi zakon
341

Zaposleni borci tvrde da ih je vlast prevarila: Nisu nam dali bolje penzije

A. K.
Demobilisani borci tuzlanske regije (Foto: A. K./Klix.ba)
Demobilisani borci tuzlanske regije (Foto: A. K./Klix.ba)
Iako su s radošću dočekali posljednje izmjene Federalnog zakona o PIO-u, radnici koji su staž proveli u vojsci ipak ne dobijaju bolje penzije, jer im je nova regulativa u praksi donijela jedino mogućnost ranijeg ostvarivanja prava na starosnu penziju.

Jasnu definiciju primjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH u praksi radnici Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica, sa statusom demobilisanih boraca, smatraju prevarom. Kako kažu, bolje penzije ne dobijaju.

"Taj izmijenjeni zakon vrši diskriminaciju nad više hiljada boraca. Prije nekoliko godina kroz isti zakon period proveden u vojsci računao se kao uplaćeni radni staž, po kojem ste, naprimjer, imali 36 godina staža i četiri provedene u Armiji RBiH te ste odlazili u zagarantovanu penziju. Međutim, sada to nije slučaj. Zakon je za nas potpuno nepovoljan i ne znam da li su izmjene namjerno kreirane na ovakav način", kaže za Klix.ba sindikalni predstavnik Konjuha Mujo Gavranović.

Mujo Gavranović (Foto: A. K./Klix.ba)
Mujo Gavranović (Foto: A. K./Klix.ba)

Prema njegovim riječima, trenutno ima 39 godina radnog staža, uz četiri godine i tri mjeseca staža u Armiji RBiH. Shodno ukupnom zbiru, on trenutno ima 43 godine i tri mjeseca radnog staža, a ukoliko bi sada otišao u penziju, dobio bi najnižu od okvirno 380 KM.

"Da bih dobio zagarantovanu, koja je 100 maraka viša, moram raditi još godinu. Dakle, oni nam izmjenama zakona nisu ništa pomogli, već su odmogli te se smatramo prevarenim", dodaje Gavranović, istaknuvši da u Konjuhu postoji još najmanje pet radnika koji dijele isti problem.

Pojašnjenje Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH je jasno, a ono kazuje da bi se ostvarilo pravo na zagarantovan iznos penzije, radnik mora imati 40 godina staža osiguranja, odnosno isto toliko godina uplaćenog staža. Period proveden u vojsci se tu ne računa, već se primjenjuje u penzijskom stažu.

Iz Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona također problem vide u izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, čija je primjena nedavno počela.

"Mi do danas nismo dobili uredbu o provođenju zakona, ali prema detaljima iz prakse, vidimo da je zakon povoljniji samo za one ljude koji ne mogu raditi, jer su zbog oboljenja prinuđeni tražiti odlazak u penziju, bez obzira na to koliki je njen iznos. To je pozitivno do trenutka dok se ne izvrši eventualna izmjena. Nadamo se da je ovo prijelazno rješenje te da će se pronaći model na koji će se vršiti uplata doprinosa za period proveden u ratu", kazao je za Klix.ba predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Muzijet Kahrimanović.

Muzijet Kahrimanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Muzijet Kahrimanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Pored rješevanja spomenute situacije, demobilisani borci u red visokih prioriteta stavljaju i pronalazak modela za isplatu boračkog dodatka, naglasivši da su ranije uspjeli osigurati pravo na egzistencijalnu naknadu za sve one pripadnike Armije RBiH koji nemaju mogućnost pronalaska stalnog zaposlenja.