BiH
38

Vlada FBiH: Doniranje dnevnice za poplavljena područja je dobrovoljno

Klix.ba
Vlada FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada FBiH je na sjednici održanoj 5. juna usvojila i u parlamentarnu proceduru uputila zakon koji ima cilj osiguranje i transparentno usmjeravanja sredstava namijenjenih za obnovu područja stradalih od poplava, koje su našu zemlju zadesile u maju ove godine.

U tekstu Zakona koji je Vlada utvrdila, u članu 7. omogućeno je svim zaposlenim u Federaciji BiH, dakle bez razlike između državnog i privatnog sektora, da se iznos jedne dnevne zarade izdvoji iz njihove plaće i usmjeri ka finansiranju obnove stradalih područja, i to isključivo uz njihovu pismenu saglasnost.

Kada je Zakon usvojen u Parlamentu Federacije BiH, tehničkom greškom izostavljen je dio spomenute odredbe koji se odnosi na jednak tretman i dobrovoljni karakter ovog doprinosa kod zaposlenih u privatnom sektoru.

U cilju otklanjanja ovog tehničkog propusta, Zakon je amandmanski revidiran te je ispravljenu verziju potvrdio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a očekuje se i skora potvrda i u Predstavničkom domu, poručuju iz Vlade FBiH.

Ovaj novac neće se izdvajati ukoliko zaposlenik pisanim putem obavijesti poslodavca da to ne želi.

"Ovo što sam ja dobio od ureda Vlade FBiH, a sekretarijati i jednog i drugog doma su u stalnom kontaktu, stoji da je to štamparska greška, s obzirom na to da je u Članu 7, stav 5 Zakona, u prvom redu, pored broja 1 izostavljena riječ 'Stav 3', dakle odnosi se na sve uposlenike u Federaciji BiH i to će se popraviti", kazao je ranije Adil Osmanović, ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Vlade FBiH napominju da je je intencija ovog zakona, u dijelu koji se odnosi na moguća izdvajanja zaposlenih u FBiH za pomoć nastradalim, omogućavanja onima koji to žele da doprinesu obnovi, bez obzira da li dolaze iz javnog ili privatnog sektora.

Znači, ni u kojem slučaju se ne radi o nekom novom nametu zaposlenim ili poslodavcima u Federaciji BiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.