Mostar
0

Započeo sastanak Čovića, Tihića i Dodika

FENA
Sastanak lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, SNSD-a Milorada Dodika i SDA Sulejmana Tihića započeo je danas u Mostaru nešto iz 11 sati.

Na sastanku će se raspravljati o nadležnostima Predsjedništva i Parlamenta na najvišoj državnoj razini, a bit će riječi i o državnoj imovini.

U izjavi za novinare prije početka sastanka predsjednik SNSD-a Dodik je kazao kako ima jasne stavove koje će danas predočiti svojim partnerima, a to su da se Republika Srpska prihvati u svom teritorijalnom i političkom kapacitetu kojeg ima i da se potvrdi pravo entiteta na entitetsko glasovanje.

Po njegovim riječima, treći je uvjet da se u novom ustavu prihvati pravo entiteta na samoopredjeljenje za odcjepljenje, a što može biti utvrđeno referendumom tri godine nakon usvajanja novog ustava.

"Ako se to ne može prihvatiti nemam namjeru dalje sudjelovati u razgovorima oko ustavnih pitanja. Ukoliko jasno ne čujem od sugovornika da prihvaćaju to što sam rekao, a oni to mogu smatrati ultimatumom, uvjetom, stavom, mojim opredjeljenjem, kako god hoće smatram da nema razloga za daljnje razgovore", kazao je Dodik.

On je također kazao da podržava Prudski sporazum te da očekuje da će biti završena priča oko Brčko Distrika.

"Kada je u pitanju imovina i tu imamo jasan stav. Vijeće za provedbu mira je tražilo da se podjeli imovina između BiH i entiteta što znači nikakvo tretiranje državne imovine. Daytonskim sporazumom BiH nije predviđena kao titular za imovinu i nema potrebe da to sada drugačije utvrdimo", kazao je Dodik te dodao kako je BiH dovedena do besmisla, da on u nju uopće ne vjeruje i da je to njegov stav na kojega ima pravo.

Nakon sastanka bit će upriličena konferencija za novinare na kojoj će trojica lidera iznijeti zaključke današnjeg sastanka.