Uljepšavanje grada
48

Započelo uklanjanje kontejnera s trotoara i saobraćajnica u Općini Centar

Klix.ba
Općina Centar putem Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove i u saradnji sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem Rad realizuje projekat izgradnje niša za smještaj kontejnera na više lokacija u centru.

Kako je ranije izjavio načelnik Općine Nedžad Ajnadžić, cilj ovog projekta je, osim izgradnje novih niša za kontejnere sa željeznom zaštitnom konstrukcijom kako bi se spriječilo raznošenje otpada po ulicama i životni prostor učinio čistijim i ljepšim, također i uklanjanje kontejnera sa trotoara i saobraćajnica, jer predstavljaju smetnju saobraćanju pješaka i motornih vozila.

Nakon što je angažovana firma Grakop završila sa izgradnjom nove niše za kontejnere u Kranjčevićevoj ulici preko puta broja 9, također su započeli projekat postavljanja metalnog platoa na koji će biti postavljeni kontejneri za odlaganje čvrstog otpada na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Tepebašina.

Osim pomenutih lokacija u Kranjčevićevoj ulici, niše za kontejnere će biti postavljene ili rekonstruisane na još 21 lokaciji u sljedećim ulicama: Mjesna zajednica Betanija-Šip: kod gradskog groblja Bare i na osam lokacija u Ulici branilaca Šipa, Mjesna zajednica Koševsko brdo: Ulica braće Begić (dvije lokacije), Jukićeva (tri lokacije) i Muhameda Hadžijahića (šest lokacija); Mjesna zajednica Koševo II: Ulica Nusreta Fazlibegovića.

Realizacija pomenutog projekta je započela na osnovu ugovora za izgradnju niša za kontejnere u Centru, kojeg su potpisali Ajnadžić i Selim Babić, direktor KJKP Rad koje realizira projekt. Vrijednost projekta iznosi 75.755 KM, a sredstva je Općina Centar obezbijedila u ovogodišnjem budžetu.