|

Započela sistemska dezinfekcija ulica u glavnom gradu BiH

Započela sistemska dezinfekcija ulica u glavnom gradu BiH
894
A. B.
20.3.2020. u 21:20
143
komentara
894

dijeljenja
1/14 Foto: I. Š./Klix.ba
2/14 Foto: I. Š./Klix.ba
3/14 Foto: I. Š./Klix.ba
4/14 Foto: I. Š./Klix.ba
5/14 Foto: I. Š./Klix.ba
6/14 Foto: I. Š./Klix.ba
7/14 Foto: I. Š./Klix.ba
8/14 Foto: I. Š./Klix.ba
9/14 Foto: I. Š./Klix.ba
10/14 Foto: I. Š./Klix.ba
11/14 Foto: I. Š./Klix.ba
12/14 Foto: I. Š./Klix.ba
13/14 Foto: Klix.ba
14/14 Foto: Općina Novo Sarajevo
Na području Kantona Sarajevo potvrđena su tri slučaja zaraze koronavirusom, a kao mjere zaštite građana i suzbijanja zaraze u glavnom gradu BiH je počela sistemska dezinfekcija ulica.
Udruženim snagama radnici, policija i vatrogasci rade na dezinfekciji ulica u Sarajevu. Dok su radnici marljivo radili, policija je sirenama upozoravala građane da se vrši dezinfekcija.

Općina Novo Sarajevo je večeras od 19:00 sati započela ovu akciju koja će trajati do ranih jutarnjih sati.

"U svim naseljima na području Novog Sarajeva izvršit ćemo dezinfekciju svih javnih površina, a prije prskanja sredstvima prethodilo je pranje i čišćenje ulica kako bi sve ovo što radimo imalo efekta. Pomažu nam vatrogasci i policija koji osiguravaju radnike da sve prođe bez problema", naveli su iz Općine Novo Sarajevo.

Dodali su da dezinfekciona sredstva nisu opasna po život ljudi i životinja, ali su ipak zamolili građane da budu u domovima kako bi se sve provelo što efikasnije.

Također, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč danas je navela kako će se na području cijelog Kantona Sarajevo pojačano odvoziti smeće te čistiti ulice u svim općinama s obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom.

U tri smjene se taođer obavlja i mašinsko čišćenje ulica dezinfekcionim sredstavima na području svih sarajevskih općina. Čišćenje i dezinfekcija se vrši sredstvima koje je odobrio Zavod za javno zdravstvo KS i u saradnji sa Kriznim štabom KS.


Angažovano je i dežurno specijalno vozilo za rad u drugoj smjeni, koje dodatno vrši pražnjenje kontejnera, na onim lokacijama na kojima se pojavljuju povećane količine otpada, iako su ti dijelovi očišćeni u prvoj smjeni.

To su uglavnom lokacije na kojima se nalaze prodavnice hrane, i rubni dijelovi grada.

"U nedjelju 22. marta će biti angažovana još dva dodatna specijalna vozila koja će prikupljati povećane količine otpada koje građani iznose tokom vikenda", dodala je ministrica Glamoč.Podsjećamo, Federalni štab civilne zaštite donio je odluku o zabrani kretanja svim osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a također je obustavljen i javni prijevoz.
Prijavi grešku


Komentari (143)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...