BiH
63

Započela sanacija Starog grada Jezerski koji potječe iz 13. stoljeća

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Na Starom gradu Jezerski koji se nalazi na teritoriji općine Bosanska Krupa u toku je sanacija objekta i okoline, s ciljem stavljanja u funkciju ovog značajnog historijskog naslijeđa u razvoj turizma.

Stari grad Jezerski nalazi se oko četiri kilometra udaljenosti zapadno od Bosanske Otoke, a od 2003. godine proglašen je nacionalnim spomenikom od velike historijske važnosti Bosne i Hercegovine, o čemu je odluku donijela Komisija za očuvanje historijskog naslijeđa.

Posljednjih dana na objektu se provode konzervatorski radovi i uređenje okoliša i pristupne staze kako bi se kreirali uslovi da se isti stavi u funkciju.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK podržalo je ovaj projekat u iznosu od 20.000 KM iz sredstava ekoloških naknada za 2015. godinu.

"Naše ministarstvo je jedino u Federaciji koje značajna sredstva iz ekoloških naknada namjenski dodjeljuje nižim nivoima vlasti, proporcionalno broju zagađivača. Tako smo zajedno sa općinom Bosanska Krupa obnovili Stari grad Jezerski, što će svakako doprinijeti boljoj turističkoj ponudi u kantonu", istakao je Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Stari grad Jezerski prvi put se u izvorima spominje 1278. godine. U građevinskom pogledu ovaj grad je vrlo interesantan predstavnik posebne vrste starih gradova, iz kojih su se kasnije razvile savršenije tvrđave. U sredini Jezerskog nalazila se visoka okrugla kula, čija debljina zidova iznosi 1,8 metara, a ulaz joj je uzdignut 4 metra iznad nivoa tla. Oko kule se uzdizao čvrst i 7 metara visok zid u obliku četverougaonika, dužine 16 i širine 12 metara.

Grad je sazidan prije pronalaska vatrenog oružja, što dokazuje okrugao oblik otvora u zidu koji su služili za gađanje lukom i strijelom, a spominje se i po imenu Castrum Hiesera.

Krajem 15. stoljeća kao gospodari Jezerskog se spominju Nemčići, a prema nekim starim crkvenim zapisima pripadao je Zagrebačkoj županiji. Pod osmansku vlast Jezerski je došao 1576. godine i uključen je u sastav krupske kapetanije.