BiH
0

Započela međunarodna konferencija o Jadranskoj euroregiji

FENA
Predstavnici lokalnih vlasti iz šest jadranskih država s obje strane Jadranskog mora odnosno Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te Albanije okupili su se u ponedjeljak u Veneciji gdje je započela međunarodna konferencija na kojoj će biti potpisana zajednička deklaracija o osnivanju Jadranske euroregije.

Na otvaranju skupa predsjednik kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Giovanni Di Stasi ustvrdio je kako je demokratizacija i decentralizacija nužnost razvoja dok je međukulturalna i međuvjerska saradnja iznimno bitna za stabilnost regije. Po njegovim riječima upravo će međuregionalni dijalog u ovom slučaju doprinijeti stabilnosti ove regije.

"Ovim integracijama pomaže se zemljama uništenim ratom u povezivanju s Evropskom unijom, što je zapravo bit pluralističke demokratije - naglasio je Giovanni di Stasi. Dodao je kako je ovo prvi projekt u nizu koji je pokrenuo Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Evrope te kako će uskoro uslijediti i pokretanje ideje o projektu Crnoga i Baltičkog mora.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis kazao je kako se bez lokalne i regionalne demokratije ne može postići pristup evropskim procesima. On je stoga podsjetio na 25. godišnjicu donošenja Evropske konvencije za prekograničnu saradnju pa je stoga pozvao Grčku te Srbiju i Crnu Goru da potpišu Madridsku konvenciju a BiH da je ratifikuje.

Ustvrdivši kako se Jadranska euroregija osniva zbog međusobne geografske upućenosti i korištenja zajedničkih prirodnih resursa, odnosno očuvanja Jadrana kao vrijednog prirodnog resursa, predsjednik talijanske regije Veneto Giancarlo Galan napomenuo je kako upravo Jadran predstavlja zajedničko kulturno-istorijsko naslijeđe ovih šest zemalja.

Inače, prenosi Hina, Jadranska euroregija ujediniće sedam talijanskih regija uz Jadran, tri slovenske primorske opštine, sedam hrvatskih jadranskih županija, Hercegovačko-neretvanski kanton u BiH, Crnu Goru te sedam albanskih jadranskih pokrajina. Nova euroregija imat će ukupno 22 miliona stanovnika koliko ih živi u svim regijama šest jadranskih zemalja koje se udružuju u novi regionalni savez.