BiH
0

Započela izgradnja kanalizacijske mreže u općini Stari grad

NINA
Povodom Dana općine Stari grad danas je u Sarajevu svečano započela izgradnja kanalizacijske mreže u dužini od 2.100 metara.

Kanalizacijska mreža će se nalaziti na prostoru Faletića, Hladivoda i Brusulje, naselja koja se nalaze u slivu rijeke Mošćanice koja je pritoka Miljacke, a i izvor i ušće su joj u Starom gradu, zbog čega je njezina zaštita ključna za Sarajevo.

Prema riječima načelnika općine Stari grad Fehima Škaljića, radi se o projektu fekalne zaštite rijeke Mošćanice i rijeke Miljacke radi boljih životnih uvjeta. Nastavkom projekta izgradnje kanalizacije na području naselja Faletići praktično se završava projekt fekalne zaštite rijeke Mošćanice.

Radove na izgradnji kanalizacijske mreže vodi Klicotrans, firma koja je među udruženim kooperantima na tenderu dobila ovaj posao. Kako je kazao Škaljić, tenderski izbor izvođača radova je omogućio znatno smanjenje cijena, tako da su raspoloživa proračunska sredstva doprinijela izgradnji veće dužine kanalizacije.

«U posljednje četiri godine cijena izvedenih radova je pala za 400 posto. Cijena radova bez asfalta je oko 130 KM po metru, tako da će ova dionica od 2.100 metara s cijevima koštati oko 273.000 KM», kazao je Škaljić objašnjavajući da je dio tih troškova već reguliran tako što su cijevi kupljene u novembru i decembru kada su cijene niže.

Općina Stari grad ovo radi kako bi se poboljšala kvaliteta vode u rijeci Mošćanici, što omogućuje i prilagodljiviji boravak riba, i to, kako tvrdi Škaljić, autohtone i kalifornijske pastrve koja se kontinuirano pušta u ove vodotoke.