Akcija 'Štand'
0

Zaplijenjeno oko 13.000 piratskih CD-ova

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Po nalogu tužioca iz Odjela III Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA, uz asistenciju Specijalne policije i uniformisane policije MUP-a KS izvršili su pretrese na više lokacija u Kantonu Sarajevo i oduzeli više od 13.000 ilegalno proizvednih piratskih nosača zvuka i slike.

Jutros u 11:00 sati počela je realizacija akcije pod nazivom „Štand“ koju su po nalogu Tužilaštva BiH i Suda BiH izveli pripadnici SIPA i MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija je izvedena sa ciljem otkrivanja i krivičnog procesuiranja osoba koje se bave nedozvoljenom proizvodnjom i prodajom nosača zvuka i slike, što predstavlja krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava iz člana 243. KZ BiH.

Izvršeni su pretresi prodajnih objekata na sarajevskim pijacama „Ciglane „ i „Koreja“, kao i pretresi privatnih objekata osoba koje se sumnjiče da su nezakonito proizvodile i prodavale piratska izdanja nosača slike i zvuka.

U ovoj akciji saslušan je veći broj osoba, a zaplijenjena je velika količina ilegalno proizvedenih nosača zvuka i slike, kao i kompjuterske i druge opreme za izradu ilegalnih nosača slike i zvuka, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Akcija je još u toku, a do 17:00 sati bilo je zaplijenjeno više od 13 000 ilegalno proizvedenih nosača zvuka i slike.

Nakon kriminalističke obrade, pripadnici SIPA dostavit će izvještaj postupajućem tužiocu i Tužilaštva BiH, kao i Sudu BiH.