{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaplijenjena roba sedam godina u magacinima UIO

S
11.1.2014. u 09:22
9
10
Zaplijenjena roba sedam godina u magacinima UIO
9
Zaplijenjena roba sedam godina u magacinima UIO
UIO BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zaplijenjena roba u magacinima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, predviđena za donacije izbjeglicama i socijalno ugroženima, vrijedna 10 miliona KM, već sedmu godinu propada u skladištima, jer Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nije odobrilo humanitarnu raspodjelu robe entitetskim ministarstvima.
Iako je Vijeće ministara još 2007. godine zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da oduzetu švercovanu robu pokloni ljudima iz kolektivnih centara u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i socijalno ugroženima, hiljade tona odjeće i obuće, kućnih potrepština i prehrambenih artikala još nisu podijeljene, piše Press RS.

Iz UIO navode da se u njihovim magacinima, osim akcizne robe koja se brzo uništava, nalazi i nekoliko hiljada tona odjeće, obuće i kuhinjskog posuđa, ali da nemaju nadležnost da ih samostalno doniraju bez prethodnog odobrenja organa BiH.

Ministar za izbjeglice i ljudska prava BiH Damir Ljubić tvrdi da nije znao za odluku Vijeća ministara iz 2007. godine, kojom se ovo ministarstvo obavezuje da zaplijenjenu robu stavi na raspolaganje entitetskim ministarstvima.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta kaže da u Ministarstvo nije stiglo odobrenje iz Sarajeva za pristup magacinima UIO BiH, mada je prije dvije godine entitetskim ministarstvima bilo dozvoljeno da ljudima iz kolektivnih centara iz skladišta Uprave doniraju bokserske vreće, tegove i teniske rekete.

"Normalno je da takvu donaciju nismo htjeli da prihvatimo, jer bi to bilo nečuveno izrugivanje mukama ljudi koji žive u kolektivnim centrima. Nikada nismo dobili nikakav dopis Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kojima nam se dozvoljava humanitarna raspodjela robe iz magacina UIO koja bi zaista koristila socijalno ugroženima", rekao je Vuleta.

U Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH navode da nikad nisu učestvovali u doniranju robe iz skladišta UIO, niti su dobili bilo kakav nalog iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: