{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zapisnik kao dokaz u predmetu Kličković i ostali

F
27.8.2008. u 18:17
0
0
Zapisnik kao dokaz u predmetu Kličković i ostali
0
Zapisnik kao dokaz u predmetu Kličković i ostali
Tužilaštvo BiH predočilo je u predmetu Kličković i ostali dokaze o radu Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bosanska Krupa. Drugog dana izvođenja materijalnih dokaza na suđenju trojici optuženih za zločine u Bosanskoj Krupi, Tužilaštvo je predočilo dokumente koji govore o “čišćenju” dijela grada Krupe, te učešću Srpske demokratske stranke (SDS) u naoružavanju civilnog srpskog stanovništva, javio je BIRN - Justice Report.
Gojko Kličković, Jovan Ostojić i Mladen Drljača su, kako tvrdi Tužilaštvo, tokom 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj stvaranje “zasebne države iz koje će većina nesrpskog stanovništva biti trajno iseljena”.

Kličković je, kako stoji u optužnici, imao “stvarnu kontrolu nad policijom i Teritorijalnom odbranom (TO)”, te je od aprila do decembra 1992. godine, između ostalog, bio predsjednik Izvršnog odbora SDS-a i Skupštine Srpske opštine (SSO) Bosanska Krupa, te komandant Kriznog štaba u toj opštini.

Među materijalne dokaze Tužilaštvo je uvelo zapisnik sa četvrte sjednice SSO-a Krupa, na kojoj je Kličković govorio o “čišćenju desne strane grada Krupe”, kao i dokumente iz augusta 1992. godine o učešću SDS-a u “raspodjeli oružja“ izbjeglicama. Sudsko vijeće je konstatiralo da zapisnik sa sjednice SSO-a Krupa ne sadrži pečat ni potpis, te da je dokument pisan rukom i nečitak. Odbrana je isticala da su organi koji su formirani tokom rata na području Krupe legalni jer su nastali u skladu sa starim zakonskim propisima.

Tužilaštvo je u materijalne dokaze uvelo Zahtjev za naoružavanje TO-a iz marta 1992. godine koji je potpisao Kličković, a u kojem stoji da se traži “kvalitetnije naoružavanje TO-a Srpske opštine (SO) Krupa”. U maju 1992. godine, kako stoji u Odluci Ratnog predsjedništva SO-a Krupa, definirane su ovlasti tog organa i imenovani članovi, među kojima se navode Gojko Kličković, Mladen Drljača, Mirosav Vještica, Mile Vojnović i Milan Štrbac.

Vještica, Vojnović i Štrbac se spominju u optužnici Tužilaštva BiH kao saučesnici u zločinima u Bosanskoj Krupi. Kako stoji u optužnici, Drljača je, između ostalog, bio član Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva SO-a Krupa, te predsjednik Privremenog vojnog suda, gdje su dovođeni zarobljenici na ispitivanja. Tužilaštvo je predočilo i spiskove nekoliko osoba koje su, po naredbi Ratnog predsjedništva, sprovedene izvan područja Krupe, a optuženi Kličković je za te spiskove, nakon prezentiranja dokaza Sudskom vijeću, kazao da je riječ o propusnicama o napuštanju grada “u privatnoj režiji”.

Odbrana je ranije ukazivala da su pojedini dokazi Tužilaštva, koje su navodno dobili iz Haaga, ovjeravani u Sarajevu, a ne u Tribunalu, zbog čega je izražena sumnja u njihovu vjerodostojnost. Tužilaštvo je istaklo da je “većina materijalnih dokaza” pribavljena u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), te da su zbog toga ovjeravani u BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 16. septembar 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: