{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zapisnik kao dokaz u predmetu Kličković i ostali

F
27.8.2008. u 18:17
0
0
Zapisnik kao dokaz u predmetu Kličković i ostali
0
Zapisnik kao dokaz u predmetu Kličković i ostali
Tužilaštvo BiH predočilo je u predmetu Kličković i ostali dokaze o radu Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bosanska Krupa. Drugog dana izvođenja materijalnih dokaza na suđenju trojici optuženih za zločine u Bosanskoj Krupi, Tužilaštvo je predočilo dokumente koji govore o “čišćenju” dijela grada Krupe, te učešću Srpske demokratske stranke (SDS) u naoružavanju civilnog srpskog stanovništva, javio je BIRN - Justice Report.
Gojko Kličković, Jovan Ostojić i Mladen Drljača su, kako tvrdi Tužilaštvo, tokom 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj stvaranje “zasebne države iz koje će većina nesrpskog stanovništva biti trajno iseljena”.

Kličković je, kako stoji u optužnici, imao “stvarnu kontrolu nad policijom i Teritorijalnom odbranom (TO)”, te je od aprila do decembra 1992. godine, između ostalog, bio predsjednik Izvršnog odbora SDS-a i Skupštine Srpske opštine (SSO) Bosanska Krupa, te komandant Kriznog štaba u toj opštini.

Među materijalne dokaze Tužilaštvo je uvelo zapisnik sa četvrte sjednice SSO-a Krupa, na kojoj je Kličković govorio o “čišćenju desne strane grada Krupe”, kao i dokumente iz augusta 1992. godine o učešću SDS-a u “raspodjeli oružja“ izbjeglicama. Sudsko vijeće je konstatiralo da zapisnik sa sjednice SSO-a Krupa ne sadrži pečat ni potpis, te da je dokument pisan rukom i nečitak. Odbrana je isticala da su organi koji su formirani tokom rata na području Krupe legalni jer su nastali u skladu sa starim zakonskim propisima.

Tužilaštvo je u materijalne dokaze uvelo Zahtjev za naoružavanje TO-a iz marta 1992. godine koji je potpisao Kličković, a u kojem stoji da se traži “kvalitetnije naoružavanje TO-a Srpske opštine (SO) Krupa”. U maju 1992. godine, kako stoji u Odluci Ratnog predsjedništva SO-a Krupa, definirane su ovlasti tog organa i imenovani članovi, među kojima se navode Gojko Kličković, Mladen Drljača, Mirosav Vještica, Mile Vojnović i Milan Štrbac.

Vještica, Vojnović i Štrbac se spominju u optužnici Tužilaštva BiH kao saučesnici u zločinima u Bosanskoj Krupi. Kako stoji u optužnici, Drljača je, između ostalog, bio član Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva SO-a Krupa, te predsjednik Privremenog vojnog suda, gdje su dovođeni zarobljenici na ispitivanja. Tužilaštvo je predočilo i spiskove nekoliko osoba koje su, po naredbi Ratnog predsjedništva, sprovedene izvan područja Krupe, a optuženi Kličković je za te spiskove, nakon prezentiranja dokaza Sudskom vijeću, kazao da je riječ o propusnicama o napuštanju grada “u privatnoj režiji”.

Odbrana je ranije ukazivala da su pojedini dokazi Tužilaštva, koje su navodno dobili iz Haaga, ovjeravani u Sarajevu, a ne u Tribunalu, zbog čega je izražena sumnja u njihovu vjerodostojnost. Tužilaštvo je istaklo da je “većina materijalnih dokaza” pribavljena u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), te da su zbog toga ovjeravani u BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 16. septembar 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: