{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zapečatiti obdukcione centre i provjeriti skeletne ostatke

F
7.8.2009. u 16:20
0
9
Zapečatiti obdukcione centre i provjeriti skeletne ostatke
0
Zapečatiti obdukcione centre i provjeriti skeletne ostatke
Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske zatražila je danas od nadležnih da se sve mrtvačnice, odnosno obdukcioni centri u BiH zapečate i da se izvrši trijaža svih posmrtnih ostataka koji se nalaze u njima, a koju bi radila mješovita, nezavisna i stručna komisija formirana od Vijeća ministara BiH.
Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović izjavio je nakon što je održana varedna sjednica Odbora Organizacije, a „povodom nepravovremene identifikacije Avde Palića i srpskih žrtava u BiH“, da je Federalna komisija za traženje nestalih "morala da zna" da se u grobnici u Rogatici iz koje su tijela ekshumirana prije osam godina, nalazi i tijelo Palića.

On je, između ostalog, rekao novinarima da „sve upućuje da je zakašnjela identifikacija posmrtnih ostataka Avde Palića bila predmet manipulacije“, a za ovu situaciju smatraju najodgovornijim Amora Mašovića.

Mitrović je rekao i da je na sjednici Odbora ove organizacije zaključeno da Institut za nestale osobe BiH „nije opravdao svoje postojanje“, ističući da nije urađena centralna evidencija nestalih u BiH, „što može da bude povod za manipulacije i zloupotrebe“.

Također, zatražili su reviziju poslovanja Instituta za nestale osobe BiH, kao i da se za upravljanje DNK laboratorijom oformi mješoviti odbor u koji bi bile uključene organizacije nestalih, vlade entiteta, Vijeća ministara i Međunarodna komisija za nestale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: