BiH
0

Zapečaćeni stanovi griju obdaništa

FENA
Iz ovogodišnjeg budžeta Kantona Sarajevo preduzeću Toplane treba da bude doznačeno 167.000 KM za grijanje obdaništa Javne ustanove "Djeca Sarajeva", i to iz sume od 567.000 KM predviđenih za grijanje tzv. zapečaćenih (napuštenih) stanova koji su u ingerenciji kantonalnog Ministarstva stambenih poslova.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavila kantonalna ministrica finansija Aida Haverić. Pres-konferenciju je sazvala zbog izjava poslanice u kantonalnoj skupštini Mirjane Deak, prenijetih u jučerašnjoj i današnjoj štampi, da je ovogodišnji budžet Kantona Sarajevo usvojen u drugačijoj formi nego što je objavljen. Smisao nepravilnosti na koju je time željela ukazati Deak je da u objavljenoj budžetskoj varijanti nema dogovorene stavke za potrebe grijanja mališana u obdaništima ustanove "Djeca Sarajeva".

Danas je na ovoj pres-konferenciji Deak izjavila da je pogriješila u svom zaključku, ali i to da je tek uvidom u stenogram sa sjednice kantonalne skupštine na kojoj je budžet usvajan shvatila da će Javna ustanova "Djeca Sarajeva" dobiti novac.

Iz pisanog materijala sa sjednice to nije bilo vidljivo, dodala je. Ovu budžetsku stavku je inače tražila ona kao kantonalna poslanica posebnim amandmanom u vrijeme kad je budžet razmatran u kantonalnoj skupštini.

Ministrica Haverić, pošto je konstatirala da nema nepravilnosti na koje je u medijima ukazivala Deak, dodala je i da 167.000 KM za potrebe grijanja obdaništa neće biti doznačeno na račun Javne ustanove "Djeca Sarajeva", već isključivo Toplanama.

"Taj novac ne može biti upotrijebljen za plaće i druge troškove u ustanovi već isključivo za grijanje", njene su riječi.

U drugom dijelu pres-konferencije novinarima se obratio kantonalni ministar obrazovanja i nauke Safet Kešo i najavio susrete mladih Bosne i Hercegovine iz 24 zemlje svijeta koji će biti otvoreni 21. jula u Sarajevu, a zatvoreni 27. Predviđeni su turistička ruta Hercegovinom, a ako učesnici budu željeli, i posjeta Potočarima. Za ovu manifestaciju ne treba mnogo novca, a značaj je višestruk, kazao je ministar.

Govorio je i o izgradnji buduće gimanzije na Dobrinji na području općine Novi Grad i izrazio nezadovoljstvo što je kantonalni Zavod za izgradnju, prema njegovim riječima, umanjio ulogu glavnog finansijera - kantonalnog Ministarstva obrazovanja u proceduri odabira najboljeg ponuđača za izvođenje radova.

Mimo dogovora od 10. jula da odgovarajuća komisija s jednim članom iz Ministarstva, jednim iz Zavoda i jednim predstavnikom sufinansijera - Općine Novi Grad odabere najboljeg ponuđača, direktor Zavoda je imenovao desetočlanu komisiju u kojoj su tek tri predstavnika ministarstva, kazao je Kešo.

On se nada da će ovo pitanje biti zadovoljavajuće riješeno već tokom današnjeg dana. Kazao je da želi da za izgradnju gimnazije zaista bude odabran najbolji ponuđač i to prema najstrožijim kriterijima. Kasnije će tražiti supernadzor nad radovima, dodao je.