Goražde
0

Zapečaćena mala pijaca, trgovci prijetili samoubistvima

FENA
Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Goražde jutros su zapečatili ulaznu kapiju Male pijace.

Kako je Feni kazao direktor Uprave Mithat Hadžiomerović, ovaj postupak obavljen je uz asistenciju policije koja je nastojala osigurati nesmetan pristup inspektorima.

"Pored samog ulaza u Malu pijacu danas je zapečaćeno i nekoliko objekata zbog nelegalne trgovine jer trgovci ne posjeduju riješenja za rad od nadležnog organa. Inspektori su postupili isključivo u skladu sa članom 55. Zakona o trgovini i ovaj postupak bit će doveden do kraja“, kazao je Hadžiomerović ne želeći govoriti o daljnjim koracima inspekcije, obzirom da je, kako je pojasnio, postupak u toku.

Ovakav potez goraždanske inspekcije danas je doveo i do dramatične situacije. Neki od trgovaca najavili su i samoubistvo skakanjem u Drinu te su u popodnevnim satima oko prostora Male pijace pored policije bili mobilni i vatrogasaci te ekipe hitne pomoći. No na sreću, potrebe za njihovom intervencijom, nije bilo.

Inspektori su u toku dana dopustili trgovcima ulazak u krug pijace kako bi uzeli najneophodnije stvari a potom nastavili sa pečaćenjem improviziranih kioska, dok će na glavnu kapiju ispred pijace ponovo biti stavljen pečat sa jasnim upozorenjem da je njegovo nasilno uklanjanje krivično djelo.

Pečaćenju Male pijace, u proteklih par mjeseci prethodili su protesti pred zgradom Općine, štrajk glađu te bacanje robe sa tezgi prije dva dana u nastojanju da se spriječi popis robe i stavljanje pečata, što su poduzimali trgovci i vlasnici štandova na Maloj pijaci.

Novim Regulacionim planom na sadašnjoj lokaciji Male pijace predviđena je zelena površina što je razlog zbog kojeg su nadležne općinske službe odbile trgovcima izdati nova riješenja za rad na ovoj lokaciji.

Polovinom februara o ovoj problematici raspravljalo je i Općinsko vijeće Goražde koje je na vanrednoj sjednici usvojilo zaključak o pokretanju inicijative za izmjenu regulacionog plana „Centar“ u cilju iznalaženja lokacije za izgradnju pijace i trgovinskog centra, radi trajnog riješenja otvorenih i tržnih prostora, trgovina na malo (zelena pijaca i tržnica).

Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove naloženo je da prijedlog Odluke o pristupanju izmjena i dopuna Regulacionog plana „Centar“ dostavi na 18. redovnu sjednicu Vijeća.

Takođe, usvojen je i zaključak da se u Elaboratu o javnim površinama na području općine Goražde za 2010. i 2011. godinu predvide otvoreni pijačni i tržni prostor na mikrolokalitetu ulice Kulina bana u skladu sa Odlukom o privremenom korištenju javnih površina na području ove općine.

Prema ovom zaključku, Služba za finansije, privredu i mjesne zajednice općine Goražde će po ispunjavanju ovih uslova, izdati riješenja za rad onim fizičkim licima koji budu ispunjavali uslove za bavljenje djelatnošću u skladu sa Elaboratom i urbanističko-tehničkim uslovima. Rok za realizaciju zaključaka je 60 dana.