Nebojša Radmanović
0

Zapaljiva retorika ne vodi ničemu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je situacija u BiH, politička i ekonomska, veoma teška, a u posljednje vrijeme bilo je puno zapaljivih riječi od političara te opravdanog revolta građana.

Smatra da u ovom vremenu političari moraju reći više smirujućih riječi jer zapaljiva retorika ne vodi ničemu.

Iako su u posljednje vrijeme postignuti krupni koraci u približavanju BiH NATO-u i Evropskoj uniji, predsjedavajući Radmanović upozorava da postoje i oni koji žele "sve to upropastiti".

U tom smislu je pozvao na nastavak i proširenje tzv. prudskog procesa, te upozorio da oni koji se raduju rušenju ovog procesa šalju poruku koja nije dobra. To je uporedio s rušenjem aprilskog paketa ustavnih promjena, nakon čega dvije i po godine nije bio moguć nikakav dogovor.

Naglasio je da je za rješavanje pitanja državne imovine potrebna politička hrabrost, a oni koji se bave krupnom politikom ne mogu očekivati da ih se ne napada svaki dan.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, predsjedavajući Radmanović je ocijenio da je ona veoma teška i da često izaziva opravdan revolt radnika, invalida, boraca i drugih.

Međutim, političari su ti koji trebaju rješavati ove probleme, a jedan od koraka je sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Radmanović upozorava da nije vrijeme za likovanje opozicije niti pozive za štrajk, već je vrijeme da svi u BiH zajedno radimo na rješavanju ekonomske situacije, uključujući postizanje sporazuma s MMF-om, koji znači i jačanje kredibiliteta BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH založio se za transformaciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU, jer je to zadatak koji je pred domaće vlasti postavilo Vijeće za implementaciju mira (PIC).

On je pozvao na ispunjavanje postavljenih pet uvjeta i dva cilja potrebnih za zatvaranje OHR-a da bi došlo do punog suvereniteta BiH i odlučujućeg koraka ka EU.

Radmanović je osudio one koji ne žele da preuzmu odgovornost u vlastite ruke jer to udaljava BiH od EU. Također je istaknuo da ne može BiH kao polusuverena zemlja ući u NATO i EU.

Komentirajući reakcije na zadnju posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića Banjoj Luci, Radmanović je rekao da bez dobrosusjedskih odnosa i saradnje nema ni EU i NATO-a.

Podsjetio je da je Tadić na početku svog mandata došao u Sarajevo, da je išao u Srebrenicu, da je čovjek koji poziva na mir i pomirenje, da je prijatelj BiH koji nije zaslužio da ga napadaju.

U tom smislu Radmanović je kazao da je bilo i "iznenađujućih" izjava, misleći pritom na izjavu predsjednika SDA Sulejmana Tihića da "Tadić negira Dayton", podsjetivši da je Tihić prije dva mjeseca bio kod Tadića u kabinetu.

I hrvatski zvaničnici, predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, svake godine više puta privatno posjete Sarajevo ili Mostar, pri čemu niko ne postavlja prigovore, rekao je.

Dodao je da Tadić nije problem zapadnog Balkana, nego dio rješenja, što se zna i u Briselu, Vašingtonu i Moskvi, ali ne i u Sarajevu.

Upitan da li među članovima Predsjedništva uopće ima saglasnosti kada je u pitanju vođenje politike prema susjedima, Radmanović je rekao da Predsjedništvo ima opće pravce vanjske politike, gdje je jasno rečeno da je izgradnja dobrosusjedskih odnosa prioritet.

Priznao je, međutim, da se članovi Predsjedništva u realnosti različito ponašaju.

  • Možda je u pitanju državnička mudrost. Potrebno je raditi za budućnost građana, a ne nas trojice, jer su dobrosusjedski odnosi u interesu građana, kazao je Radmanović.

Dodao je da nekad i susjedi kvare te odnose, ali da napad na njih nije uvijek odbrana BiH.