|

Zapaljen badnjak u Sarajevu: Vjernici započeli proslavu uoči najradosnijeg praznika

Zapaljen badnjak u Sarajevu: Vjernici započeli proslavu uoči najradosnijeg praznika
829
M. N.
6.1.2020. u 18:42
108
komentara
829

dijeljenja
1/9 Foto: D. Ć./Klix.ba
2/9 Foto: D. Ć./Klix.ba
3/9 Foto: D. Ć./Klix.ba
4/9 Foto: D. Ć./Klix.ba
5/9 Foto: D. Ć./Klix.ba
6/9 Foto: D. Ć./Klix.ba
7/9 Foto: D. Ć./Klix.ba
8/9 Foto: D. Ć./Klix.ba
9/9 Foto: D. Ć./Klix.ba
U Staroj crkvi Sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila u Sarajevu večeras je u prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika osvešten i naložen badnjak čime je počela proslava Badnje večeri uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića na koji se proslavlja rođenje Isusa Hrista.
Večernju službu i paljenje badnjaka služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Paljenje badnjaka ispred gradskih crkvi centralni je događaj ovog važnog dana za pravoslavce. Ujedno je to i prilika za druženje porodica, prijatelja i komšija.

Ovo drvo kada gori razvija veliku toplotu i svjetlost, pa se vjeruje da je tako postalo simbol ljubavi i svjetlosti, zajedništva, jedinstva i porodičnog života. Običaj je da domaćin kuće i najstariji sin ranom zorom na Badnji dan odu u šumu po badnjak koji navečer zapale. Danas se većinom cvijeće i grana hrasta. Badnjak u kući je simbol sreće, zdravlja i napretka, a svjerske strane predstavlja drvo koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.


Uz Badnjak, domu se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna, a u kuću se unosi i slama.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u novorođenog Hrista.

Badnja veče je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta.

Badnje veče i Božić 7. januara slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. UZ SPC, između ostalih, to su i ruska i gruzijska crkva, jeruzalemska pravoslavna patrijaršija, Sveta Gora i starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.
Prijavi grešku


Komentari (108)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...