Od subote
43

Zapadnohercegovački kanton u karantinu: Do daljnjeg zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta

G. Š.
Posušje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Posušje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Hercegovačko-neretvanski kanton zabranio kretanje građana van mjesta prebivališta, isto su uradili i u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Kako je saopćeno, na današnjoj sjednici Štaba civilne zaštite ZHK donesena je naredba kojom se zabranjuje kretanje van svog mjesta prebivališta osobama sa prostora Zapadnohercegovačkog kantona, osim u svrhe odlaska na posao ukoliko je to neophodno, za stanovnike koji trebaju hitnu medicinsku zaštitu, osobe koje vrše snabdijevanje navedenih područja i za osobe koje iz vitalnih porodičnih razloga pružaju zaštitu djeci ili starijima ili obavljaju kupovinu životnih namirnica za njih.

‘’Za osobe koje trebaju dozvole zbog odlaska na posao i one koji vrše snabdijevanje navedenih područja, propusnice će izdavati odgovorni u pravnoj osobi. Ukoliko osoba pruža zaštitu djeci ili starijim osobama, odnosno vrši nabavku osnovnih životnih i medicinskih potrepština, dozvolu će izdavati lokalni štab uz davanje potpisane izjave’’, navode iz Štaba civilne zaštite tog kantona.

Naredba se, kako je istaknuto primjenjuje od 11. aprila od pet sati i vrijedi do daljnjeg.

Zbog provedbe naredbe o zabrani kretanja naređeno je Upravi za inspekcijske poslove ZHK angažiranje svih raspoloživih resursa i poduzimanje svih mjera s ciljem maksimalnog pooštravanja kontrole nad provedbom svih naredbi Štaba CZ ZHK vezanih za epidemiju koronavirusa u skladu sa važećim propisima i nadležnostima Uprave za inspekcijske poslove.

Građani na ulicama-javnim prostorima, kako je naglašeno, moraju poštovati epidemiološke mjere održavanja fizičkog razmaka od minimalno 1.5 metra uz obavezno nošenje maske, pamučne trake i slično.