Srbija baza Rusa
1

Zapadni mediji uoči posjete Junckera: EU i Rusija se bore za utjecaj na Balkanu

Klix.ba
Jean Claude Juncker i Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Jean Claude Juncker i Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Posljednjih dana Balkan je u fokusu interesa svjetskih medija zbog, kako pišu, preplitanja i borbe interesa Rusije i Evropske unije na ovoj teritoriji.

Kako se navodi u članku koji prenosi Independent, Rusija već godinama radi na ostvarivanju utjecaja u jugoistočnoj Evropi koristeći Srbiju kao bazu da uspostavi prijateljski odnos na neprijateljskom kontinentu.

Evropska unija sada uzvraća udarac. U turneju Balkanom poslala je predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera koji će promovirati strategiju proširenja EU.

"Rusija želi obeshrabriti zemlje Zapadnog Balkana - BiH, Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju, da se priključe NATO-u, ali pokušava ih odvratiti do priključivanja EU. (...) Srbija je glavna meta moskovskih antizapadnih aktivnosti jer dvije slovenske, dominantno istočnoortodoksne kršćanske nacije dijele duboke kulturne i historijske veze. Kremlj je zabrinut za gubitak saveznika o čemu je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov govorio tokom posjete Srbiji kazavši kako članstvo u EU nije jedino koje se treba odstraniti", piše u tekstu.

Srbijanski politički analitičar Boško Jakšić kazao je kako Rusija postaje ekstremno nervozna jer gubi jednog po jednog saveznika na Balkanu.

"Nije jasno šta su spremni sve uraditi da bi sačuvali svoje interese ovdje, ali sudeći po onome što su uradili u Ukrajini, spremni su ići daleko", rekao je Jakšić misleći na rusku aneksiju na Krim i podržavanje proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Evropska unija vidi članstvo kao poticaj reformi u regiji koja je uništena posljednjim ratom. Strategija proširenja postavlja Srbiju i Crnu Goru u poziciju da njihovo pridruživanje bloku otvara vrata drugim članicama do 2025. godine.

"Investiranje u stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana znači investiranje u sigurnost i budućnost Unije", rekao je Juncker.