Stiven Mejer
0

Zapad u Butmiru spašava obraz

SRNA
Profesor vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu Stiven Mejer izjavio je u intervjuu Srni da su sastanci poput ovog u Butmiru, i onog koji je zakazan za 20. oktobar, očajnički pokušaji nekolicine međunarodnih političara da spasu promašenu politiku u BiH.

Mejer smatra da oni pokušavaju da se drže politike koja je dizajnirana da stvori održivu bosansku državu tamo gdje elementi takve države ne postoje.

"To je uistinu pokušaj zapadnih lidera da spasu obraz. Bilo bi mnogo mudrije da priznaju realnost i prekinu pokušaje da nameću trima etničkim zajednicama politički aranžman koji nikada nije funkcionisao i nikada neće", istakao je Mejer.

On misli da je pitanje OHR-a širom otvoreno, ali ne smatra da je Vašington u ovom trenutku donio odluku.  

"Ukoliko etničke zajednice ne ostvare napredak kakav Zapad očekuje, smatram da je veoma moguće da će SAD nastaviti da pružaju podršku OHR-u. Nekoliko evropskih zemalja zalagaće se za zatvaranje OHR-a, ali one će pristati da on ostane otvoren ako to žele SAD", istakao je Mejer.

Ukoliko postoji odluka o tome da OHR ostane otvoren, Mejer smatra da bi to bi moglo da dovede do poteza Republike Srpske (RS), a možda i Hrvata da ignorišu i protive se bilo kakvim pokušajima OHR-a da nametne svoju vlast, posebno bonska ovlaštenja.

Mejer smatra da je veoma vjerovatno da će 'spoljne   sile' nastaviti da vrše pritisak na lidere u BiH da promijene Ustav u tom pravcu da Sarajevo dobije veća ovlaštenja i vlast, ali da će to donijeti povratnu reakciju i neće uspjeti. 
"Vrijeme u kome Zapad vrši pritisak na lidere u BiH je okončano", istakao je Mejer i naglasio da će se, kada se podvuče crta, premijer RS Milorad Dodik usprotiviti ustavnim promjenama koje potkopavaju nezavisnost i slobodu RS.

Profesor vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu smatra da entitetsko glasanje može postati (novi) uslov, ali da je malo vjerovatno da bi to bilo uspješno, navodeći da ni ''pet plus dva'' uslovi i ciljevi nisu ispunjeni, pa nema razloga da se zaključi da bi i neki dodatni uslovi bili ispunjeni.

"Sastanak u Butmiru je predstava. To nije sastanak koji će rezultirati ozbiljnim promjenama. Situacija je otišla predaleko da bi se to dogodilo. (Ministar inostranih poslova Švedske Karl) Bilt i (zamjenik američkog državnog sekretara Džejms) Stajnberg mogu da žele drugačiji ishod, ali oni znaju (nadam se) da se to neće desiti", istakao je Mejer. 

Odgovarajući na pitanje da li Bošnjaci mogu, ukoliko ne budu zadovoljni eventualnim budućim prijedlogom za rješavanje postojećih pitanja, spriječiti njegovo sprovođenje bez pomoći Zapada, Mejer je rekao da oni mogu da se protive predloženim rješenjima, ali vjerovatno ne mogu da blokiraju primjenu bilo kakvog rješenja,  jer nemaju ovlaštenja niti moć da to urade. 

"Danas u BiH moguće je da se rješenja zaobiđu tako što ih ignorišete", izjavio je profesor vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu Stiven Mejer u intervjuu Srni.

 U vojnoj bazi u Butmiru u petak su održani razgovori političara iz BiH i zvaničnika SAD i EU. Tom prilikom nisu doneseni zaključci, a nastavak razgovora najavljen je za 20. oktobar.
Iako je bilo najavljivano da će predstavnici SAD i EU donijeti "paket"  za ubrazavanje puta BiH u EU i Nato, učesnicima sastanka nije predočen nikakav dokument.