Human Rights Watch
0

'Zaostavština rata u BiH'

FENA
Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u novom izvještaju, 19. po redu, o stanju ljudskih prava u zemljama širom svijeta navodi da BiH i dalje prati “zaostavština rata”, te da je procesuiranje osoba optuženih za ratne zločine pred domaćim sudovima “nejednako”.

U izvješaju HRW-a na 564 stranice dat je detaljan pregled stanja ljudskih prava u preko 90 zemalja svijeta, među kojima su i zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije.

Svjetski izvještaj za 2009. godinu navodi da je hapšenjem i dovođenjem Radovana Karadžića pred Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) zadat “veliki udarac praksi nekažnjavanja zločina”.

“Odjel za ratne zločine Suda BiH nastavio je uspješno ispunjavati svoj mandat krivičnog gonjenja osoba odgovornih za ratne zločine.

Domaći (općinski i kantonalni) krivični sudovi još uvijek nailaze na probleme u naporima da efikasno procesuiraju predmete ratnih zločina”, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

HRW ističe da “značajniji razvoj” u radu Suda BiH predstavlja nepravomoćna presuda za genocid u Srebrenici izrečena protiv 11 bivših pripadnika policije i vojske Republike Srpske. Sedmorica bivših policajaca su tom presudom krajem jula 2008. godine nepravomoćno osuđeni na ukupno 284 godine zatvora, dok su četvorica oslobođena krivice.

Otkriće masovne grobnice Kamenica u kojoj je pronađeno oko 100 žrtava iz Srebrenice, kako se navodi u izvještaju, predstavlja podsjetnik da BiH još uvijek prati zaostavština rata. Izvještaj navodi da je u septembru 2008. godine Odjel za ratne zločine Suda BiH prezentirao novu strategiju za procesuiranje ratnih zločina na državnom nivou kako bi se “riješio veliki broj predmeta u kojima bi moglo biti obuhvaćeno i do 10.000 osumnjičenih”.

U toku 2008. godine, kako se navodi u izvještaju, tužioci iz Republike Srpske podigli su 21 optužnicu protiv 44 optužena, dok su općinski sudovi donijeli 12 presuda, a devet slučajeva se još uvijek vodi.

Na području Federacije BiH kantonalni sudovi su izrekli 85 presuda protiv 119 optuženih, dok 16 slučajeva još uvijek nije završeno.

“Nedostatak podrške ili zaštite svjedoka u većini domaćih sudova ne potiče svjedoke da svjedoče”, ističe se kao problem u ovom izvještaju. Dodatni problemi koje je HRW uočio kada je riječ o procesuiranju odgovornih za ratne zločine jeste i “nedovoljan broj tužilaca i pomoćnog osoblja, neadekvatna saradnja između tužilaca i policijskih snaga, kao i neadekvatna međuentitetska saradnja policijskih snaga, nedostatak pravne usklađenosti i nedovoljna saradnja sa ugroženim zajednicama”.

HRW ističe da povratak izbjeglica i raseljenih osoba u prijeratna prebivališta i dalje opada, te da su glavni uzročnici tog problema ograničene ekonomske mogućnosti i nedostatak adekvatnog smještaja, prenio je BIRN - Justice Report.

Human Rights Watch je 14. januara predstavio novi izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, posvećen dijelom i Bosni i Hercegovini. Posebna pažnja posvećena je “nejednakosti” procesuiranja optuženih za ratne zločine pred sudovima u BiH.