Srećko Boras
0

Zaostali predmeti u zemljišno-knjižnim uredima usporavaju poduzetnike

FENA
Zbog neažurnosti sudova došlo je do jednog alarmantnog stanja tako da notari i odvjetnici ne mogu obavljati svoj posao, izjavila je danas u Mostaru u ime notara Federacije BiH Danka Vučina, a nakon sastanka s premijerom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Srećkom Borasom.

"Nastojat ćemo dati sve od sebe kako bi ovaj problem bio riješen", kazala je Vučina istaknuvši kako se odazvala sastanku kako bi pronašli rješenje spomenutog problema.

Inače, današnjem sastanku nazočili su i ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Mumin Isić, predsjednik Općinskog suda u Mostaru Marin Zadrić te predstavnici Regionalne odvjetničke komore Mostar.

Premijer Boras je kazao kako su tijekom razgovora istaknuti problemi koji već dugo godina predstavljaju "usko grlo" u radu u Županiji, a posebice je istaknuo veliki broj zaostalih predmeta u zemljišno-knjižnim uredima koji ih usporavaju u poduzetničkim aktivnostima.

Iz tog razloga je, istaknuo je Boras, Vlada osigurala povećanje broja uposlenih u "kritičnim punktovima", u sudovima u Konjicu, Čapljini i Mostaru.

U cilju bržeg rješavanja predmeta Zadrić je uputio zahtjev Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću u kojem od Vijeća traži da se suci u Čapljini imenuju kao dodatni suci Općinskog suda u Mostaru.

Na taj bi se način moglo godišnje riješiti tisuću predmeta više nego do sad, kazao je Zadrić.

U izjavi za medije predsjednik Općinskog suda u Mostaru Marin Zadrić kazao je kako će se osigurati sredstva za daljnju izgradnju objekta budućeg zemljišno-knjižnog ureda, a također osigurat će se sredstva za još tri zemljišno-knjižna referenta.