Vijeće ministara BiH
0

Zaokružen proces ispunjavanja uslova iz Mape puta

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH danas je završilo sa svim obavezama iz svoje nadležnosti koje se odnose na ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, kazao je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon završetka stote sjednice Vijeća ministara BiH predsjedavajući ovog tijela Nikola Špirić.

Špirić je istakao kako vjeruje da se BiH sada nalazi u potpuno drugačijoj situaciji te da nije "trebalo da nam bilo ko šta pokloni, već da je u BiH moguć konstruktivan dijalog koji dovodi do rješenja".

Podsjetio je na sve ono što je Vijeće ministara uradilo u proteklom periodu u cilju zaokruživanja procesa ispunjavanja uslova iz Mape puta.

"Između ostalog, danas smo na sjednici usvojili i Strategiju za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti s pripadajućim Akcionim planom za period 2009-2013.", kazao je Špirić.

Vijeće ministara usvojilo je i niz sistemskih mjera koje su usmjerene na početak efikasne podjele biometrijskih pasoša, a koja bi, po najavama, trebala početi 15. oktobra.

Na današnjoj sjednici usaglašen je i Sporazum o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava kojim je utvrđeno da će server za razmjenu podataka biti smješten u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH čije je sjedište u Sarajevu.

Rukovodioci svih policijskih tijela i tužilaštava potpisat će sporazum danas u 15 sati.

"Po ocjenama mnogih, BiH je u ovom trenutku ostvarila rezultate jednake onima koje su imale Republika Srbija i Crna Gora kada su u maju 2009. dobile zeleno svjetlo od Evropske komisije", objasnio je Špirić te dodao da to nije samo ocjena Vijeća ministara nego je to navedeno i u Izvještaju Evropske inicijative za stabilnost.

Čestitku Vijeću ministara na ispunjavanju obaveza danas je uputio i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.