{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zanni: Ključna uloga medija u evropskim integracijama BiH

F
8.5.2012. u 22:21
0
0
Zanni: Ključna uloga medija u evropskim integracijama BiH
0
Zanni: Ključna uloga medija u evropskim integracijama BiH
Mediji imaju ključnu ulogu u procesu evropskih integracija Bosne i Hecegovine i nisu manje važni od bilo koje druge institucije, ocijenio je šef banjalučkog ureda Delegacije Evropske unije u BiH Giulio Zanni.
"Zadatak medija je da objasne građanima šta je to proces evropskih integracija, kao i da sami dobro znaju šta to podrazumijeva", istakao je Zanni.

Proces evropskih integracija, kako naglašava, u pojedinim momentima izgleda veoma težak i ukoliko se dobro ne poznaje može doći do određenog nerazumijevanja.

Mediji imaju i važnu ulogu u praćenju da li vlasti izvršavaju preuzete obaveze u procesu evropskih integracija, ali i da izvještavaju koji su od preuzetih uvjeta izvršeni.

Zato Zanni smatra da su i sve inicijative od medija u ovom procesu od velike važnosti, kao što je veoma bitna i sloboda medija.

"Bilo kakav pritisak na medije može se smatrati podrivanjem cijelog procesa evropskih integracija", ukazao je šef banjalučkog ureda Delegacije Evropske unije u BiH.

I ministarica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Željka Cvijanović također je naglasila da su evropske integracije višegodišnji proces koji zahtijeva napore svih segmenata društva, kao i partnerstvo između vladinog i nevladinog sektora.

Tu se ne smatra, kazala je, da nevladin sektor mora biti „poslušnik“ vlasti, već se u partnerskom odnosu svi moraju uključiti u aktivnosti u sklopu evropskih integracija.

"Ovaj proces ne može biti dobro formatiran niti shvaćen od javnosti ukoliko mediji ne 'igraju' svoju ulogu", rekla je Cvijanović nakon skupa u Banjoj Luci u povodu Dana Evrope, o temi "Evropske integracije u medijima Republike Srpske".

Cvijanović smatra da u BiH postoji podrška građana priključenju Evropskoj uniji, a da je ona u svakoj zemlji koja je bila na tom putu imala različite faze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: