BiH
0

Zanni: Ključna uloga medija u evropskim integracijama BiH

FENA
Mediji imaju ključnu ulogu u procesu evropskih integracija Bosne i Hecegovine i nisu manje važni od bilo koje druge institucije, ocijenio je šef banjalučkog ureda Delegacije Evropske unije u BiH Giulio Zanni.

"Zadatak medija je da objasne građanima šta je to proces evropskih integracija, kao i da sami dobro znaju šta to podrazumijeva", istakao je Zanni.

Proces evropskih integracija, kako naglašava, u pojedinim momentima izgleda veoma težak i ukoliko se dobro ne poznaje može doći do određenog nerazumijevanja.

Mediji imaju i važnu ulogu u praćenju da li vlasti izvršavaju preuzete obaveze u procesu evropskih integracija, ali i da izvještavaju koji su od preuzetih uvjeta izvršeni.

Zato Zanni smatra da su i sve inicijative od medija u ovom procesu od velike važnosti, kao što je veoma bitna i sloboda medija.

"Bilo kakav pritisak na medije može se smatrati podrivanjem cijelog procesa evropskih integracija", ukazao je šef banjalučkog ureda Delegacije Evropske unije u BiH.

I ministarica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Željka Cvijanović također je naglasila da su evropske integracije višegodišnji proces koji zahtijeva napore svih segmenata društva, kao i partnerstvo između vladinog i nevladinog sektora.

Tu se ne smatra, kazala je, da nevladin sektor mora biti „poslušnik“ vlasti, već se u partnerskom odnosu svi moraju uključiti u aktivnosti u sklopu evropskih integracija.

"Ovaj proces ne može biti dobro formatiran niti shvaćen od javnosti ukoliko mediji ne 'igraju' svoju ulogu", rekla je Cvijanović nakon skupa u Banjoj Luci u povodu Dana Evrope, o temi "Evropske integracije u medijima Republike Srpske".

Cvijanović smatra da u BiH postoji podrška građana priključenju Evropskoj uniji, a da je ona u svakoj zemlji koja je bila na tom putu imala različite faze.