Vožnja kroz Sarajevo
910

Zanimljivo obilježavanja godišnjice Povelje Kulina bana: Putnici u taksiju slušali historijske činjenice

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom obilježavanja 834. godišnjice Povelje Kulina bana u Sarajevu je vožnjom taksi vozila "Sarajevo taxi" obilježen ovaj značajan datum. Vozači, putnici i korisnici "Sarajevo taxi" tokom svoje vožnje imali su priliku čuti nekoliko bitnih informacija o povelji, ali i arhitekturi Sarajeva.

Naime, današnji program koji je započeo u 18:30 dio je Sedmog internacionalnog festivala "Grad". Riječ je o festivalu koji govori o historiji grada Sarajeva, njegovoj arhitekturi, muzici, vajarstvu i slično.

Arhitektica Azra Hajradinović kazala je nekoliko riječi o festivali, ali i današnjem programu u kojem su glavni akteri bili taksisti.

"Taksisti će danas 'tetovirati' grad vožnjom taksi vozilima. Sva vozila su obilježena brojevima 834 što predstavlja broj godina od nastanka Povelje Kulina bana", kazala je Hajradinović.

Naime, defile je krenuo od Hotela Central, kolonu automobila činila su vozila "Sarajevo taxi" koja su bila obilježena brojevima 834. Tokom vožnje, dispečer je putem svog oglašivača govorio o Povelji Kulina bana, ali i o arhitekturi Sarajeva i o zanimljivostima grada.

Simbolično, na čelu kolone su bili konji. Također, kolona taksi vozila zaustavila se kod Vijećnice, Vječne vatre i spomenika Kralja Tvrtka I Kotromanića kao historijski veoma važnih spomenika.