BiH
0

Zanimanja u BiH "na rubu pameti"

Sarajevo-x.com/ Radio 202
Građanstvo FBiH svoj kruh svagdašnji zarađuje zahvaljujući hiljadama svojih zanimanja koje je klasificirala Vlada Federacije BiH već u junu 2004.

Tadašnji premijer Ahmet Hadžipašić potpisao je Odluku o standardnoj klasifikaciji zanimanja u FBiH, čime su legalizirana "zanimanja" koja su, barem što se tiče razvijenih, zapadnih zemalja, odavno prošlost ili pod budnim okom policije.

Abecedni popis zanimanja više je nego impozantan, od "člana Predsjedništva BiH" do zanimanja "sluge", "prodavačice ljubavi", "plesnog partnera" i "gatare", sve do "utjerivača dugova" i "skupljača dobrovoljnih priloga". Zanimljivo je da su astrolozi, proricatelji sreće i budućnosti, kao i gatanje iz dlana, u prije spomenutoj Odluci Vlade FBiH, svedeni pod zanimanja ličnih usluga. Dok je upitno u kojoj školi, fakultetu i kako su se školovale osobe s desecima više nego neuobičajenih zanimanja, njihova objašnjenja i opisi više su nego precizni.

Astrolozi, proricatelji sreće i budućnosti i srodna zanimanja predviđaju buduće događaje u životu ljudi primjenjujući astrologiju ili druge tehnike i daju savjete o mogućim tokovima djelovanja.

Poslovi uključuju proricanje budućih događaja iz dlana u skladu sa položajem zvijezda i planeta, karakteristika klijentova dlana, igraćih karata, ostatka crne kahve u šoljici i slično, stoji, uz ostalo, u objašnjenju Vlade FBiH, zemlje u 21. vijeku koja se priprema za EU. Ipak, da se ne radi o Vladinu trenutku slabosti govori objašnjenje da je standardna klasifikacija izrađena po načelima Međunarodne standardne klasifikacije zanimanja (ISCO-88), čime je bh verziji osigurana i međunarodna usporedivost podataka.

Tako će se stotine raznih direktora, mehaničara svega i svačega, uz opisana zanimanja naučnika, profesora, vjerskih službenika, ali i prodavača, naći uz bok evropskim zanimanjima kao što su ulični prodavači, ulični plesači, pa sve do "prodavačica ljubavi", "pratitelja".

Oni, po opisu, uz ostalo rade društvo poslodavcu i prate ga na razna mjesta, pa sve do onih kojima je zanimanja biti - "posluga". Ipak, iako imamo hiljade legaliziranih zanimanja gdje bi svaki od građana u Federaciji mogao nešto naći za sebe, nezaposlenost u Federaciji je i dalje oko 44 posto.