BiH
0

Zamrznuti za sutra najavljeni borački protesti u Federaciji BiH

FENA
Demobilizirani borci u Federaciji BiH odlučili su zamrznuti do daljneg za sutra najavljene proteste ispred zgrade Vlade FBiH, nakon što su dobili obećanje da će januarske i februarske naknade nezaposlenim demobiliziranim borcima biti isplaćene tokom naredne sedmice.

Odluka o zamrzavanju boračkih protesta saopćena je danas nakon sastanka predsjednika Saveza demobiliziranih boraca FBiH Mehmeda Šišića i Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVOFBiH Ivana Jurčevića s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem.

Oni su izrazili očekivanje da će ovo obećanje biti realizirano i da će kantonalne vlade kao sufinansijeri tih boračkih prinadležnost ispuniti svoje zakonske obaveze.

Onima koji to ne mogu učiniti u cijelosti jučer je i Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poručio da pošalju svoje finansijske planove Vladi FBiH da bi ona izradila integralni program izmirenja ovih obaveza.

Borački protesti su bili najavljeni za sutra u 13.00 sati, uz upozorenje da će biti masovni i da je strpljenje boračke populacije pri kraju.

Branković je danas zbog ove problematike još jednom ukazao na značaj hitnog privođenja kraju projekta 'jedan zakon - jedan fond', kojim će se konsolidirati i trajno riješiti problem finansiranja boračkih prava.

-Ovakva interventna i neujednačena rješenja ne mogu garantirati kontunuitet realizacije ovih obaveza, istaknuo je Branković, uz podsjećanje da je po sadašnjim zakonima na godišnjem nivou za sve vrste boračko-invalidske zaštite i servisiranje tih prava treba osigurati oko 600 miliona maraka.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta jučer je usvojio i izmjene federalnog zakona o demobiliziranim borcima, prema kojim organizatori otpora i ratni veterani stiču pravo na penzionisanje pod povoljnim uvjetima, iako nemaju dvije godine neprekidnog staža u odbrambenim jedinicama, jer su bili zarobljeni ili u logorima.

Također, odobren je i amandman da nezaposleni borci - ratni vojni invalidi, pored invalidnine, mogu ostvariti i pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Federalni premijer očekuje da će se prednacrt zakona kojim će na jednom mjestu biti riješen problem finansiranja svih boračkih prava uskoro naći na Vladi i Parlamentu.