Vijeće ministara
0

Zamrzavanje imovine osobama optuženim pred MKSJ

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo Odluku o privremenim mjerama zamrzavanja fondova i ekonomskih sredstava osoba optuženih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, a nedostupnih tom sudu, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da se radi o četiri osobe, a da je ova odluka donesena na bazi državnog zakona.

"Naime, bila je odluka prethodnog saziva Vijeća ministara koja je donesena prije usvajanja državnog zakona. Dakle, ova odluka počiva na zakonu", kazao je Špirić.

Privremene finansijske mjere primjenjivat će se prema Goranu (Branka) Hadžiću, rođen 1958. godine; Radovanu (Vuka) Karadžiću, rođen 1945. godine; Ratku (Neđe) Mladiću, rođen 1942. godine i Stojanu (Aleksandra) Župljaninu, rođen 1951. godine.

Odlukom se nastavljaju privremene finansijske mjere zamrzavanja fonodova i ekonomskih sredstava osoba koje su optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, a nisu dostupne tom sudu u skladu sa Zakonom o primjeni određenih privremenih mjera radi efikasnog provođenja mandata Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te drugih međunarodnih restriktivnih mjera.

Za nadzor i provođenje ove odluke zaduženo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Odluka će se primjenjivati na rok od 12 mjeseci i stalno će se nadzirati, mijenjati ili dopunjavati u skladu s odlukama Vijeća EU, sve dok njeni ciljevi ne budu postignuti. Danom donošenja ove odluke prestaje da važi ranija Odluka objavljena u Službenom glasnik BiH broj 60/04.

Na novinarsko pitanje da li ima informaciju koja je vrijednost te imovine, Špirić je kazao da je ta imovina definirana zakonom.

„Mi smo donijeli samo odluku da se vrši zamrzavanje imovine definirane zakonom. Kad budemo imali konkretne podatke, konkretnu odluku o konkretnom čovjeku znat ćemo o kojoj se imovini i kojoj vrijednosti imovine se radi. Zapravo, bez te odluke nismo mogli ući u implementaciju zakona“, kazao je Špirić.